“Premalo se poudarja, da je virus covid-19 izredno nalezljiv!”

Piše: Jurij Paljk

Z zdravnico dr. Marijano Oppelt sva se dolgo iskala za pogovor, predvsem zaradi njenih delovnih obveznosti.

Zdaj je zaposlena v tržaškem Sanatoriju, dvajset let pa je delala v tržaški bolnišnici na Katinari. Je anesteziologinja, anestezistka, kot rečemo v pogovornem jeziku. To je tisti zdravnik, ki skrbi za “prekinitev čutne zaznavnosti”, se pravi, da zdravnik anesteziolog prekine zaznavo bolečine.

Ko jo povprašam, kako gre, je odkrita in mi takoj pove, da je stanje tako, kot pač je, in je jasna: “Ostati moramo doma, da ne širimo okužbe s koronavirusom covid-19”!

In doda: “Veš, to stanje, ki ga posredno doživljamo tudi mi, ki spremljamo dogajanje v Italiji, spada v medicino katastrof”.

Povprašam jo, kako poteka njihovo delo, delo zdravnika specialista anesteziologa, in mi odgovori: “Mi smo vajeni delati iz minute v minuto in vedno smo pripravljeni na najslabše. Tako smo usposobljeni. In tudi danes delamo tako, razlika je le v številkah, ki so ogromne. Govorim seveda o prenapolnjenih bolnišnicah, ki danes pokajo po šivih, predvsem v Lombardiji, Milanu, Bergamu, kjer je okuženih ljudi ogromno in primanjkuje tako zdravnikov kot tudi ustreznih postelj, naprav”.

Vprašam jo, zakaj je do tega prišlo, in dr. Marijana Oppelt mi pove: “Prideš enostavno do stopnje, ko ne zmoreš več. Na intenzivnem oddelku namreč ne moreš kar povečati števila postelj in tudi ne gre za to, da bi samo primanjkovalo “respiratorjev”, dihalnih naprav, manjkajo tudi druge aparature, od črpalk do drugega, predvsem pa manjkajo usposobljeni ljudje, tako zdravniki kot medicinsko osebje. Gre za timsko delo in rezi na področju zdravstva, ki so se začeli pred leti, se poznajo danes. Ne moreš kar čez noč dobiti anesteziologe in ne medicinskega osebja, ki bi bilo usposobljeno za zahtevno delo na intenzivnih oddelkih”.

Povem ji, da sem te dni bral, kako so se finančni rezi začeli z Montijevo vlado in da so v Lombardiji povedali, da primanjkuje vsaj 3.500 zdravnikov anesteziologov …, če odmisliva še usposobljene medicinske sestre.

“Ja, ponavljam, na intenzivnem oddelku morajo delati usposobljeni ljudje in teh ne dobiš čez noč in ne gre samo za “respiratorje”, tu so še posebne črpalke in tako naprej”.

Dr. Marijana Oppelt mi govori po telefonu umirjeno.

Ko jo vprašam, naj mi pove kaj več o okužbi z virusom covid-19, mi reče: “Veš, pozabljamo, da gre pri okužbi dihal s tem virusom za kompleksno zadevo, ne pešajo namreč samo pljuča, pešajo ledvica, jetra, gre za hudo obolenje. In na intenzivnem oddelku, kjer so taki bolniki, moraš imeti natrenirane anesteziologe in natrenirano, izjemno usklajeno, strokovno usposobljeno osebje. Tu je največji problem”.

Povprašam jo, kako gre na delu.

“Tudi pri nas smo v stanju pripravljenosti, že od začetka pandemije ne delamo nujnih operacij, ampak samo nujne onkološke posege in pa seveda terapije bolečine, se pravi najbolj nujno, vse ostalo je odpovedano”.

Kako pa kaj zaščita pri vas, v medijih spremljamo, da imajo na najbolj okuženih področjih tudi zdravniki slabo zaščito.

“Ne, pri nas smo dobro zaščiteni, imamo maske, posebne kirurške maske, vse je v redu, kot zahteva protokol”! je jasna dr. Marijana Oppelt.

Kje se je zataknilo torej pri teh okužbah z virusom covid-19, sem radoveden.

“Glej, premalo se poudarja, da je virus covid-19 izredno nalezljiv, mi za nalezljivost uporabljamo koeficient RO, in ta je za covid-19 izjemno visok. Preprosto ti povem, da en človek, ki je okužen z virusom covid-19, lahko okuži štiri, pet ljudi, kar je seveda ogromno. (RO je 1,5 do 4). Glede Lombardije pa ti lahko povem, da se je virus najbrž že širil prej, in tam je tudi izjemno visoka naseljenost ljudi”, mi pove dr. Marijana Oppelt, ki pa doda, da “gre za veliko relativnost vseh številk, ki jih slišimo preveč. Šele po pandemiji bomo razumeli, ko bomo imeli vse podtake”.

Še enkrat mi ponovi, kar smo že velikorat slišali: “Starejši ljudje so veliko bolj ranljivi, ogroženi, to je jasno. In upam, da se ne bo našel danes nihče več, ki bo govoril, da gre za prehlad, kot so do nedavnega govorili! Virus covid-19 povzroča zelo hudo vnetje pljuč! Nastopi zelo huda pljučnica! In nimamo zdravil za to! Vsa zdravila so šele eksperimentalna, tu je velika težava. In zato kot zdravnik lahko samo pomagaš. Oboleli morajo najprej zaužiti čim več vode, zapleteno zdravljenje je potem, v bolnišnici pa jim jasno pomagamo z respiratorji. Pri tem pozabljamo, da morajo biti zraven pneumologi, specialisti za pljučna obolenja, ki zares veliko pomagajo. Če poenostavim: respiratorji pridejo na koncu, ko je stanje že zelo hudo. Mimogrede povem, da je treba paciente tudi obračati v postelji, da ostanejo pljuča aktivna. Jasno, da poenostavljam, a ti pravim, da morajo pljuča ostati prožna, elastična, ostati morajo aktivna”.

Oba pomolčiva pri telefonu.

Nato dr. Marijana Oppelt doda: “Zato ponavljam in ti napiši vsem, naj ostanejo doma. Edina preventiva je samoizolacija, osamitev, da se prepreči širjenje okužbe in posredno naval na bolnišnice. Če sem lahko zelo jasna: ni dovolj postelj, ni dovolj zdravnikov, če pride do velikanske okužbe, zato je treba ostati doma, skrbeti za higieno, da ne pride do množične okužbe! Znano je, da je resničnih okužb od pet do desetkrat več, to nekako predvidevamo. In samoizolacija pomeni, da moraš znižati osebne stike za vsaj 75 odstotkov! Ker samo tako znižaš smrtnost z okužbami in prenašanje bolezni”.

To bo pa trajalo, zavzdihnem v telefon in dr. Marijana Oppelt mi odgovori: “Ja, seveda bo, pa saj sam vidiš, da bodo šole ostale zaprte, še bo trajalo, ja, sledilo bo počasno odpiranje, počasi se bomo vrnili v normalno življenje, a do konca aprila bo po moje vse zaprto”.

Povprašam jo, kako kaj njeni otroci doma prenašajo samoizolacijo.

“Saj veš, imajo pouk na daljavo, sicer so pa otroci najbolj prilagodljivi, bolj kot mi”.

In rečem ji, da so ženske gotovo bolj kot mi moški. Odvrne mi, da smo moški morda najbolj prizadeti.

Povprašam jo, kako bo šlo naprej, sam sem te dni veliko bral o kugi, raznih epidemijah in ji zato rečem, da imamo danes enako samoizolacijo in karanteno, kakršno so v 15. stoletju uvedli beneški doži v času pogubne kuge …

“Glej, tudi krivulje okužbe z virusom covid-19 so zelo podobne okužbam s kugo … Leta 1630 je imela kuga enak graf, kot ga ima danes okužba, ki jo povzroča covid-19, leta 1918 je bila španska gripa, podoben graf … Edina je torej samoizolacija, karantena”! je jasna dr. Marijana Oppelt.

In potem?

“Veš, počasi se bomo vsi “imunizirali”, postali bomo imuni, približno leto dni bo trajalo, vmes bodo še nižji vrhunci”, mi pove dr. Marijana Oppelt in še doda: “Veš, sreča v nesreči je, da se je najhušja okužba z virusom covid-19 zgodila v Lombardiji, kjer imajo najboljše bolnišnice in največ intenzivnih sob. O zasebnem zdravstvu se pri nas govori slabo, a to ni prav, ti povem, da je slovita milanska zasebna bolnišnica San Raffaele v nekaj dneh podvojila število intenzivnih sob, opremljenih po sodobnih standardih. Drugje to ne bi bilo mogoče”!

Ko se ji zahvalim za pogovor, jo povprašam, kako prenaša samoizolacijo, in ustreli: “Podobno kot vsi, tudi očetu ne bom mogla za rojstni dan jutri voščiti, si bomo samo po telefonu, a nekaj ti povem, če ne bi imela telovadbe na daljavo, bi znorela”!

 

 

 

Pogovor z anesteziologinjo dr. Marijano Oppelt

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme