Prelivanja glasbene in literarne govorice

Dan slovenske kulture v organizaciji dolinske občine je tokrat potekal v mladostni svežini in ustvarjalnosti. Oder boljunskega gledališča Franceta Prešerna so breški upravitelji na predvečer slovenskega državnega praznika prepustili mladim zamejskim uveljavljenim pevkam. Za slavnostnega govornika na prazniku z naslovom Prelivanja je bil letos izbran pesnik in gledališki kritik Marij Čuk.
Kot je v svojem pozdravnem nagovoru na proslavi poudarila dolinska odbornica za kulturo Franka Žerjal, sta bila nastopajoča Dekliška vokalna skupina Primorsko iz Mačkolj in Dekliški pevski zbor Igo Gruden iz Nabrežine povabljena k oblikovanju sporeda proslave tudi zaradi tega, ker sta jeseni na tekmovanju Corovivo v Čedadu osvojila prestižni nagradi: prva za najboljšo interpretacijo pesmi, drugi pa osrednjo, veliko nagrado.
Breška dekleta, ki jih vodi Aleksandra Pertot, so občinstvu predstavila pesmi slovenskih in italijanskih skladateljev iz širšega primorskega prostora. Mladenke so tudi scenografsko na dopadljiv način izvedle glasbeni spored, ki ga je označevala rdeča nit ptičjega petja. Njihovo odrsko izvajanje, ki je zaradi čivkanja in čebljanja spominjalo na spomladansko jutranjo prebuditev ptic sredi gozda, je ob klavirju spremljal Mattia Fusi.
Kraška dekleta so pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana izvedla projekt prenove angleške pesniške glasbe, ki je zaobjemal tudi skladbe na praznično (božično) in zimsko tematiko. Blagozvočno petje Nabrežink so spremljali violinistki Katja Dadič in Laura Tomasella ter pianist Matjaž Zobec.
Nekdanji direktor slovenske redakcije deželnega sedeža Rai je bil v svojem govoru kritičen do homologacijskih procesov globalizacije in sodobnega presojanja sveta in družbe zgolj na osnovi materialnih dobrin. Solidarnosti s šibkejšimi in zanimanja za naš jezik ni več. Slovenščina v našem prostoru še ni enakopravna italijanščini, saj močnejši prevladuje nad šibkejšimi. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

Piše: Matej Caharija / Gledališče Franceta Prešerna / Proslava

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme