Prejemnik nagrade tantadruj za življenjsko delo je Srečko Fišer

Fotografije: Peter Uhan

SNG Nova Gorica, SSG Trst, Gledališče Koper

V veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bodo v soboto, 25. maja 2024, po predstavi Mnogo hrupa za nič v izvedbi ansambla SNG Nova Gorica in režiji Ivane Djilas (predstava se začne ob 20. uri) podelili letošnje nagrade tantadruj, poimenovane po znanem junaku iz istoimenske novele Cirila Kosmača. Nagrado so si l. 2011 zamislila tri primorska gledališča, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovensko stalno gledališče Trst in Gledališče Koper, da bi z njo zaznamovali delo posameznih ustvarjalcev, ki spodbujajo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti. Na slovesnem večeru bodo razkrili, komu gredo letošnje nagrade za predstavo v celoti, za igralsko stvaritev in za gledališki dosežek. Nagrajence so izbrali člani žirije Matej Bogataj, Ana Perne in Martin Lissiach.

Na nedavni tiskovni konferenci v SNG Nova Gorica pa so že razkrili prejemnika nagrade tantadruj za življenjsko delo. Člani žirije Marij Čuk, Vesna Humar in Alen Jelen so odločili, da to nagrado letos prejme upokojeni gledališki lektor SNG Nova Gorica in večkrat nagrajeni prevajalec Srečko Fišer. Nagrajenec je vest o nagradi pospremil z besedami: “Počaščen sem, ta beseda je za to priložnost lepa in iskrena. Nagrada mi pomeni krono dela, čeprav ji bom poskusil še kaj dodati. Ta nagrada mi dobro zveni, ker se imenuje tantadruj, po junaku našega Cirila Kosmača, ki je med drugim pisatelj, s katerim sem se v svoji gledališki karieri precej in ne neuspešno ukvarjal. Tantadruj je tisti norček, ki si želi umreti, jemljimo to kot navodilo za nesmrtnost, ker njemu ne uspe umreti.”

Srečko Fišer že več kot štiri desetletja sooblikuje podobo gledališča kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Največ je seveda ustvarjal v novogoriškem gledališču, kjer je bil do nedavnega zaposlen kot lektor, bil tudi umetniški vodja in dragocen dramaturški sodelavec, v vseh slovenskih gledališčih pa igrajo njegove odlične prevode tako sodobnih kot klasičnih iger iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Zadnji, Mnogo hrupa za nič, je že njegov petinštirideseti prevod dramskega besedila, ob tem pa je prevedel še vrsto pomembnih proznih del in poezijo štirih literarnih velikanov, Tassa, Shakespeara, Michelangela in Petrarce. Med njegovimi dramskimi deli gre poudariti veličastno zgodovinsko fresko Medtem po motivih romana Prima Levija, nagrajeno s Smoletovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, dramatizacijo Tistega lepega dne po noveli Cirila Kosmača, ki je bila ena največjih gledaliških uspešnic takrat še Primorskega dramskega gledališča, ter samosvoje sprepleteno dvodelno igro Pogovori, samogovori, tudi po motivih in besedilih Cirila Kosmača.

Ustvarjanje Srečka Fišerja je odlično tako na področju literature kot gledališča, pomenljivo intenzivno pa na njunem stičišču. S poglobljenimi jezikovnimi, umetnostnimi in humanističnimi znanji ter sposobnostjo prepričljivega posredovanja svojih izkušenj in teoretičnih razmislekov je kot lektor sooblikoval številne izvrstne predstave novogoriškega gledališča. Njegove pretanjene in hkrati konceptualno osmišljene gledališke lekture bi bilo ustrezneje označiti kot jezikovno dramaturško svetovanje. S posebno ljubeznijo pa se je ukvarjal prav z uveljavljanjem primorskega dialekta in vzpostavljanjem njegovega pomena, saj “dialekt ni le ornament”, ampak “bivanjska podlaga človeka”.

Srečko Fišer je obogatil in še bogati ne samo primorski, temveč slovenski gledališki prostor z izstopajočim intelektualnim duhom in hkrati pretanjenim čustvovanjem, dojemanjem in razumevanjem življenja, usod posameznika in skupnosti. In pristopa tako k posamezniku, ki tiho bere sam zase, kot h gledališkemu občinstvu, ki hrepeni po kolektivni katarzi. Njegovo kreiranje literature, izvirne in prevodne, ter štiri desetletja prizadevanj, da se v gledališču misel čim ustrezneje transformira v zvočno podobo, si zagotovo zasluži tudi priznanje v obliki nagrade tantadruj, poimenovane po literarnem junaku njemu tako ljubega primorskega avtorja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme