Predzadnja dirka v slovenskem državnem prvenstvu

Piše: Tamara Mizerit

Rally Soča Valley v Posočju

Rally Soča Valley v Posočju se je pravkar zaključil tako kot to čudno “spomladansko” vreme. V petek, 13. oktobra 2023, je v popoldanskem času potekal “shakedown” oz. preizkus dirkalnika na določeni trasi v Čezsoči, nato je ob 17.30 sledil ceremonialni start v središču Kobarida. Naslednji dan, v soboto, 14. oktobra, je šlo pa zares. Prek štirideset prijavljenih dirkalnikov se je ob 7.10 podalo na prvo hitrostno preizkušnjo iz vasi Ladra, (HP) Sončna, ki so ji sledile HP Gora Rocka (2x) s startom v vasi Grahovo ob Bači, HP Kolovrat (3x) in HP Borjana (2x) v skupni dolžini 85 km. Vreme ni kazalo prav najbolje, že od jutranjih ur se je sonce skrivalo za oblaki, a vseeno je bila temperatura kar prijetna. Peta hitrostna preizkušnja pa se je pričela z vetrom, meglo in dežjem, da je marsikatera ekipa malce popustila hitrost zaradi spolzkega cestišča in zgrešene izbire pnevmatik.

Bitka na vrhu lestvice je potekala med ekipami Turk-Kacin (Hyunday i20 Rally2), Grossi-Berlot (Hyunday i20 R5), Klemenčič-Ošlaj (Škoda Fabia R5), Peljhan-Čar (VW Polo RN4), ki so bile med favoriti za prva mesta na lestvici. Naslov prvaka na rallyju Soča, ki velja tudi za predzadnjo dirko v slovenskem državnem prvenstvu, je odnesel Rok Turk, saj je bil na dirki razred zase, takoj je namreč prišel do vodstva na vseh hitrostnih preizkušnjah in ga tudi obdržal do konca. Naslov državnega prvaka si je z drugim mestom zagotovil Marko Grossi in tako nasledil večletnega zaporednega prvaka Turka. Na tretjem mestu je dirko končal Mitja Klemenčič, Darko Peljhan pa na petem mestu. Mladi in obetavni Mark Škulj (Opel Corsa rally4), ki se je nedavno na evropskem prvenstvu na Madžarskem prvič v karieri prebil med prve tri v svojem razredu ERC Junior, je potrdil naslov prvaka v diviziji 2, kjer je edini tekmec za skupno lovoriko, Jan Medved, odstopil.

Iz goriškega kluba Scuderia Gorizia Corse je bila tokrat prijavljena posadka Alberto Mlakar-Cristina Delbello (Peugeot 106 16V), ki je dosegla skupno 22. mesto, 1. mesto med italijanskimi posadkami in 2. mesto divizije 6. Ob 18.00 je bilo nagrajevanje ekip v središču Kobarida, sledil je koncert skupine Tabu.

Naslednji rally in tudi zadnja dirka za slovensko državno prvenstvo bo v Idriji drugi vikend v novembru, a o tem prihodnjič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme