Predstavljeni rezultati raziskave o razširjenosti srčnih bolezni

Piše: Mch Fotografije: damj@n

Devin Nabrežina

Zdravstveno stanje prebivalcev devinsko-nabrežinske občine je dobro. Ta pomenljivi rezultat izhaja iz raziskave o razširjenosti srčnih bolezni med osebami, starejšimi od 65 let, ki so jo konec maja opravili v tej kraški občini. Pobuda, pri kateri je sodelovalo 199 občanov, se je odvijala v sklopu državne kampanje za boj proti kardiovaskularnim boleznim in je zaobjemala deset občin. Med vsemi so se devinsko-nabrežinski občani pregledov udeležili v največjem številu. Iniciativa, na katero se je devinsko-nabrežinska uprava odzvala z veseljem, izpostavlja pomembnost preventivnih pregledov. 

Izsledke raziskave je v sredo, 28. junija, v rojstni hiši Iga Grudna v Nabrežini občanom predstavila kardiologinja Irena Tavčar, ki je s kolegom Marcom Merlom vodila krajevno kampanjo. Pri tej so sodelovali tudi mladi zdravniki, ki šele opravljajo specializacijo. Srečanja, na katerem so podrobno obrazložili pridobljene podatke, sta se udeležila tudi vodja oddelka za srčne bolezni katinarske bolnišnice prof. Gianfranco Sinagra in predsednik tržaške zdravniške zbornice Cosimo Quaranta. Občinsko upravo sta zastopala župan Igor Gabrovec in odbornica Marjanka Ban.

“Dobro zdravstveno stanje je odvisno od zdravega življenjskega sloga prebivalcev in od dobro organizirane mreže družinskih zdravnikov, ki učinkovito skrbijo za svoje paciente,” je na srečanju poudaril prof. Sinagra.

Dve tretjini udeležencev raziskave so bile ženske, tretjina pa moški. Njihova srednja starost je 78 let. Zdravniki so najprej ugotavljali telesno težo sodelujočih. Izsledki kažejo, da so moški malo debelejši od zaželene teže, 15 % udeležencev pa je pretirano debelih. Manj rožnato je stanje glede krvnega tlaka, ki ga ima previsokega kar 66 % vseh, predvsem moških. Če ima visoko raven sladkorja v krvi “le” 14,6 % ljudi, gre mnogim slabše pri povišanem holesterolu. Tega so zasledili pri 53,6 % žensk in 58 % moških. Raziskava, z izvedbo katere so zaradi njene temeljitosti, profesionalnosti in človeškega odnosa zdravnikov udeleženci bili zelo zadovoljni, je vključevala tudi elektrokardiograme. Rezultati le-teh so relativno dobri, so obrazložili na srečanju. Kar se tiče ultrazvočnih preiskav srca, so kardiologi pri udeležencih v glavnem odkrili normalne dimenzije le-tega. Le pri posameznikih so zasledili debelejšo steno srca. Tiste, pri katerih so odkrili povečano srce, so napotili na dodatne preiskave.

Raziskava je vzela v pretres tudi jemanje zdravil. Skoraj polovica sodelujočih že jemlje zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, 32 % pa statin za znižanje holesterola. Udeleženci so tudi v odgovorih na vprašanja povedali, da “zelo zaupajo” družinskim zdravnikom, saj so skrbni in si prizadevajo za izboljšanje zdravstvenega stanja svojih pacientov. Zdravniki so na pregledu zbirali informacije tudi glede stopnje kakovosti življenja. Udeleženci so s svojim življenjem večinoma zadovoljni, saj je srednja ocena glede kakovosti življenja, ki so jo izbrali, 78,5/100.

Ob izpostavitvi ključne vloge družinskih zdravnikov so v sklepnem delu srečanja, ki je bilo namenjeno tudi vprašanjem poslušalcev, spomnili, da bodo v raziskavi pridobljene podatke v kratkem objavili. Zdravniki si tako prizadevajo izboljšati zdravstveno stanje prebivalstva. Ko se odpravijo na teren za izvedbo tovrstnih raziskav, pripomorejo k dovolj zgodnjemu in torej pravočasnemu odkrivanju določenih patologij. Posledično s svojim delovanjem lahko botrujejo razbremenitvi javnega zdravstva, ki se tako lahko učinkoviteje posveča svoji primarni funkciji – zdravljenju zahtevnejših primerov.

Na srečanju so bile vsekakor zanimivi misli, nasveti in pogledi, ki jih je podal prof. Sinagra. Opozoril je, da vznemirjenost pred zdravniškim pregledom lahko vpliva na povišanje krvnega tlaka. “Bolezni se drugače ljudje ne bi smeli bati. Z višanjem starostne dobe se moramo naučiti sobivati z odstopanji od normalnih vrednosti,” je ugotavljal. Za ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja so pomembni mnogi dejavniki: periodična kontrola krvnega tlaka in holesterola, redna telesna aktivnost in zdrav življenjski slog. V času, v katerem se pogosto govori in piše o krčenju javnih zdravstvenih storitev, je prof. Sinagra prisotne spomnil, da je javni zdravstveni sistem Furlanije – Julijske krajine, v primerjavi z nekaterimi drugimi italijanskimi območji, dober.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme