Tržaška

Predstavljajo se slovenski umetniki

Predstavljajo se slovenski umetniki

Piše Davorin Devetak: MILJE / Raznolike razstave

Krhkost bivanja in narave v Miljah
Miljski razstavni prostori so še nekaj dni slovensko obarvani. 8. februarja, na dan slovenske kulture, bo ob 18. uri v muzeju sodobnih umetnosti Ugo Cara’ voden ogled razstave Krhkost bivanja / Fragilita’ dell’essere slikarja Andreja Brumna Čopa in fotografinje Karmen Čorak. V občinski razstavni dvorani Negrisin pa je bila do pred kratkim na ogled svojevrstna razstava Nature / / Economy (Narava in ekonomija), ki jo je postavil Mitja Stefancic. Doslej smo ga poznali iz kolumn obeh tržaških dnevnikov Il Piccolo in Primorskega dnevnika kot bistrega opazovalca in komentatorja dogajanj v sodobnem in obmejnem gospodarstvu, zdaj pa še kot spodbujevalca razmišljanja in ozaveščanja glede velikih in usodnih vprašanj o nadaljnjem obstoju našega planeta.
Prva dvojica umetnikov se je prvič skupaj predstavila maja lani na Akademiji lepih umetnosti v Rimu. Prekmurka Karmen Čorak je po študiju grafike v Zagrebu in restavratorstva del na papirju v Rimu, Avstriji in Japonski delovala za več let kot restavratorka tovrstnih in fotografskih del v nacionalni moderni galeriji v Rimu, zdaj pa v galerijah akademije v Benetkah. Mariborski slikar Andrej Brumen Čop je po diplomi in specialki z Metko Krašovec na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje nekaj let urejal revijo Likovna beseda; bil je nominiran za Prešernovo nagrado in zdaj uči na pedagoški fakulteti v Ljubljani.
Obiskovalci razstave bodo s presenečenjem obšli na videz različne eksponate, ki so nastali v svojskih tehnikah, od tradicionalnega, naturalističnega olja na platnu do abstraktnega risanja in senčenja na lahnem japonskem papirju pa še do digitalnega tiska na papir prefinjenih fotografij s številnimi variantami in igrami svetlobe, barv, nefokusiranih površin in magičnih zatemnjenih predstav. V mislih imamo v toplih barvah izrisane čebele, odtujena tihožitja ograj in zidov zapuščenih zgradb, mehke travnate površine, madeže in kamnite nebuloze. Gre le za na videz heterogene podobe in zaznave, saj v resnici predstavljeni opus obeh umetnikov slike in podobe preveva nenadejan smisel za “občutljive materiale, ki jih zelo dobro poznata, kot japonski washi, bambusov in drugi papir ter platno. Čeprav so motivi iz narave in naše okolice, so človeku lahko ogledalo in hkrati simbol človekove občutljivosti, spreminjanja in minljivosti”, kot je zapisal kurator razstave Denis Volk. Ta je spregovoril na odprtju skupaj z obema umetnikoma in Massimom Premudo, umetniškim organizatorjem Občine Milje.
Razstava, na pobudo omenjene občine in društva za umetnost KONS in s sodelovanjem slovenskega generalnega konzulata v Trstu in ministrstva za kulturo RS, bo odprta do 10. t. m., v četrtek in petek od 17.00 do 19.00, v soboto od 10.00 do 12.00 in od 17.00 do 19.00, v nedeljo pa le zjutraj od 10. do 12. ure.
NATURE / / ECONOMY
Ni treba posebej posloveniti nič kaj zagonetnega naslova nenavadne razstave, ki se je pravkar končala v miljski razstavni dvorani Negrisin. Dvojni poševni znak ločuje oz. povezuje člena binoma, ki dosti pomeni Mitji Stefancicu. Ne razume se, s kakšno tehniko posneti izrezi rastlin in morskih površin, barvni ali črno-beli, abstrahirani makroportreti cvetnih listov, lahnih prozornih cvetov, suhega listja in zibajočih se podvodnih rastlin, se sugestivno odzivajo na skrb vzbujajoče fragmente znanstvenih poročil ali prerokb o nevarnih posledicah, ki se nam obetajo zaradi globalnih klimatskih sprememb.
Mladi raziskovalec ima za sabo ljubljanski doktorat iz ekonomije, poučeval je politično ekonomijo na tržaški univerzi in leta 2015 je bil dobitnik mednarodne nagrade EACB za inovativen projekt na področju zadružnega bančništva. Vsega tega ni v informaciji na spletni strani odborništva za kulturo Občine Milje, ki je organizirala razstavo. Zabeleženo pa je, da je med študijem na liceju Prešeren vzljubil vizualne umetnosti in potem še glasbo, zlasti tisto, ki je povezana s komunikacijo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Za slovenski glas

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!