Kultura

Predstavitev v Ljubljani Skozi taborišča do sreče

Predstavitev v Ljubljani Skozi taborišča do sreče

Izšla je tretja knjiga iz zbirke Zapisi iz zdomstva

Pri tržaški založbi Mladika je izšla tretja knjiga iz zbirke Zapisi iz zdomstva, ki je posvečena spominom, pričevanjem in razmišljanjem naših ljudi po svetu. Prvo knjigo je napisal rajni prof. Alojzij Geržinič iz Argentine (Od Save do Srebrne reke, 2015), drugo danes 92-letni časnikar Pavle Borštnik iz ZDA (Moj čas, 2016), tretja pa je iz pretežno kanadskega ustvarjalnega okolja.
Gre za knjigo Skozi taborišča do sreče, katere glavni avtor je 95-letni Jože Mihevc iz Toronta. Pred leti je svoje spomine objavil v angleščini. Na pobudo knjižničarke dr. Rozine Švent iz Ljubljane jih je za to izdajo bistveno obogatil, ona pa je pridobila še pričevanji njegove sestre, danes 92-letne Milke Mihevc Koščak iz Toronta, in že pokojnega brata Toneta Mihevca. Besedila je opremila z uvodom in opombami.
V knjigi Skozi taborišča do sreče, ki šteje 255 strani in prinaša številne dokumentarne fotografije, se pred nami razgrinja zgodba o hudih preizkušnjah in nato družbenem dvigu članov preproste kmečke družine iz Notranjske, ki je okusila težko življenje rojakov, ki so po prvi svetovni vojni prišli pod Italijo, nato se je izselila iz Hruševja pri Postojni preko meje v Cerknico, okusila revščino v predvojni Jugoslaviji, nato pa usodno zarezo vojne in revolucije.
Maja 1945 so se vsi trije avtorji podali proti Avstriji. Jože je šel skozi avstrijska, Milka skozi italijanska begunska taborišča, Tone pa je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in je preživel teharsko tragedijo. Jože in Milka sta se nato izselila v Kanado, Tone je ostal doma.
Novo knjigo so krstno predstavili 5. aprila v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani, 17. aprila pa bo predstavitev še v Knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

14.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!