Aktualno

Predstavitev pesniške zbirke Narobe svet Alojza Gradnika

Predstavitev pesniške zbirke Narobe svet Alojza Gradnika

Na kavi s knjigo / V sredo, 18. aprila ob 10.00 v Tržaškem knjižnem središču

OŠ Alojza Gradnika s Cola skrbno ohranja spomin na pesnika Goriških brd, po katerem nosi ime. Med drugim v šolski knjižnici hrani njegovo edino pesniško zbirko za otroke Narobe svet, ki jo je leta 1953 izdala Mladinska knjiga. Na sredini Kavi s knjigo bodo otroci, pod mentorstvom učiteljice Morane Sossi, tržaški publiki s pesmijo in recitacijo predstavili novo izdajo omenjene zbirke, ki je izšla pri Založništvu tržaškega tiska leta 2017.

Pesmi Alojza Gradnika so učenci v šolskem letu 2015/16 in 2016/17 na novo ilustrirali pod mentorstvom učiteljice Barbare Boneta, z upodabljanjem pesniških likov pa so sami postali del njih. Kot so zapisali na platnici, „se muha v vijolični obleki suka, krtek iz krtine svoj rožnati smrček rine, vsak s svojega griča gledata se pastir in pastirica, naj živi še Mojškra Mara, lepa je in nasmejana, z rumenim soncem obsijana.“ Knjigi je dodana še pesem Sveta Neža trosi bisere (ilustrirala Barbara Boneta), ki jo je pesnik iz Medane v tridesetih letih prejšnjega stoletja posvetil sinu Sergeju Gradniku. Knjigo krasi platnica, ki jo je ustvarila Ivana Soban, tudi sama nekdanja učenka šole Gradnik, za oblikovanje pa je poskrbel Peter Ferluga.

Knjiga je namenjena je mladim bralcem, radovednim otrokom in igrivim odraslim. S sprehodom po Gradnikovih verzih bralec spozna način življenja naših pranon in pranonotov, preizkusi bistrost svojega uma z reševanjem ugank in začuti, da se v narobe svetu skriva zaklad domišljije.

Kako s knjigo prirejajo založbi Mladika in ZTT ter Tržaško knjižno središče. Kavo ponuja podjetje Primoaroma.

 

 

 

17.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!