Predstavitev knjige Sergia Tavčarja

Piše: Davorin Devetak

MiljeVabilo na literarno srečanje

V četrtek, 22. septembra 2022, ob 18.30 bo v občinski knjižnici E. Guglia v Miljah predstavitev knjige Sergija Tavčarja L’uomo che raccontava il basket (Človek, ki je pripovedoval košarko). S proniciljivim avtorjem, časnikarjem, prepoznavnim glasom koprske radiotelevizije se bo pogovarjala urednica pri slovenskem programu RAI v Trstu Mairim Cheber.

Tavčarjeva knjiga, naslovu navkljub, je namenjena širšemu občinstvu, saj se v njej zvrstijo avtorjevi spomini na desetletja spremljanja košarke na ozemlju nekdanje Jugoslavije, predvsem pa so strani prežete z zgodovinskim in sociološkim orisom družbe, o kateri je Tavčar brez dlak na jeziku poročal skozi košarkarsko prizmo.

V naši stvarnosti je Tavčar dobro znano ime kot temperamentno in izostreno pero, ki ga radi prebirajo v zelo osebnih komentarjih bralci športnih strani Primorskega dnevnika ob mednarodnih prvenstvih, zlasti ko nastopajo Italija, Slovenija in ostale reprezentance nekdanje federacije. Zelo znan je tudi pri italijanskem tv občinstvu, saj so že pregovorne njegove popularne kronike italijanskega košarkarskega prvenstva skupaj z zvezdnikom – trenerjem Danom Petersonom. Tudi njegove italijanske knjige se dobro prodajajo, zato bo še posebej zanimivo četrtkovo srečanje z njim v družbi Mairim Cheber.

Gre za zadnje od štirih srečanj z avtorjem v nizu Libri in giardino (Knjige na vrtu), ki jih je priredila med poletjem Občinska knjižnica v Miljah, na pobudo ravnatelja Nicole Soia, v soorganizaciji z založbo Bottega Errante Edizioni in s tržaško knjigarno Minerva. Ostale novosti omenjene videmske založbe so La mia casa altrove (Moj dom drugje) Federice Marzi, ki jo je predstavila Sergia Adamo, I guardiani del Nanga (Stražarji Nange) Gioie Battista (predstavil Luciano Comelli) in Cosa mi dice il mare (Kaj mi pravi morje) Lorenze Stroppa (predstavila Lilia Ambrosi).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme