Predstavitev knjige Po Nebeški poti v Miljah

Piše: Davorin Devetak

V četrtek, 16. marca 2023, bo v občinski knjižnici v Miljah E. Guglia, ul. Roma 10, dvojni dogodek, namenjen novogoriškemu časnikarju in pisatelju Nacetu Novaku.

Ob 14.30 se bodo z občutljivim in empatičnim zapisovalcem potopisov duha in telesa srečali učenke in učenci slovenske osnovne šole Albina Bubniča.

Ob 17.30 pa bo (za vse) sledila predstavitev njegove knjige Po Nebeški poti. Peš od Ogleja do Svetih Višarij, ki je izhajala izvirno kot podlistek Novega glasa in je leta 2022 izšla v knjižni obliki v založbi omenjenega tednika. Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga skupaj z miljsko občinsko knjižnico E. Guglia vabi na prvo tržaško predstavitev svojskega dela z njegovim avtorjem in odgovornim urednikom Novega glasa Jurijem Paljkom.

Po uspešnici Camino – od Nove Gorice do Kompostele iz l. 2013 se je Nace Novak l. 2019 lotil dvesto kilometrov dolge “božje poti” po Furlaniji, z desetdnevno hojo od Barbane preko Nediže do Svetih Višarij, “čeprav ne veren, z romarsko identiteto”. Izkušnja svetovno znane romarske poti, od Pirenejev do Atlantika, je podoživeta tokrat bolj domače, a Nebeška pot, Cammino celeste, označena z modro ribico, povrne bralcu možnost srečanja s samoto, z divjo, prelepo naravo, žilavo v svoji mogočnosti in z le redkimi sledovi človeka, v dogodivščino, polno izkušenj in spoznanj.

Vse več sodobnih piscev se loteva tovrstnega potopisnega pešačenja, pomislimo le na odmevne reportaže Paola Rumiza, Novakova “Mala velika avantura” pa predstavlja gotovo unikum v naši domači književnosti in vsekakor spodbudno priložnost po lanski predstavitvi v Miljah italijanske verzije Poti Nejca Zaplotnika; o njej je spregovoril prevajalec, pisatelj in alpinist Dušan Jelinčič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme