Predstavitev knjige o znanih italijanskih zgodovinskih kavarnah

Piše: Mch

Tržaška kavarna S. Marco Zanimivo srečanje

V tržaški kavarni S. Marco so v sredo, 3. novembra 2021, predstavili knjigo, “ki razume bistvo italijanskih zgodovinskih kavarn”. Tako so spregovorili o publikaciji z naslovom Andare per Caffè storici, ki opisuje nekdanji in današnji pomen teh javnih lokalov. O delu, ki je nastalo izpod peresa profesorja sociologije na Univerzi v Perugii, Massima Cerula, sta spregovorila tudi časnikarka Sara Del Sal in upravitelj tržaške kavarne Alexandros Delithanassis.

Knjiga predstavlja kavarne v večjih mestih Apeninskega polotoka, ki s pohištvom in opremo ohranjajo duha nekdanjega časa. Gre za zgodovinske kavarne, med katerimi je najstarejša Florian v Benetkah, postavljena ob bok padovanski Pedrocchi, turinski Al Bicerin, tržaški Tommaseo, firenški Gilli, rimski Antico Caffè Greco in neapeljski Gambrinus.

Avtor je na srečanju obrazložil, da so kavarne od nastanka dalje bile kraj demokracije. V njih tako nekoč kot danes prebirajo časopise, predstavljajo knjige, okušajo pijače in jedi, poslušajo in govorijo. Predstavljale so kraje prijetnega druženja in razpravljanja pripadnikov meščanskega sloja, ki niso imeli dostopa v salone aristokracije. V te si namreč moral biti povabljen, v kavarne pa ne. V te v 18. stoletju ženske niso vstopale, tudi pripadniki nižjih slojev ne.

V kavarnah (in delno v gostilnah) severnoevropskih držav sta se razvila t. i. javna sfera in pojem združene Evrope, so opozorili. V kavarnah so od nekdaj razpravljali o družbenih in kolektivnih zadevah. Predstavljajo torej, so poudarili, pravo nasprotje virtualnim družbenim medijem, pri katerih je posameznik pred svojim ekranom sam.

“Vnovično odkrivanje pomena zgodovinskih kavarn bi torej doprineslo k iskrenemu in neposrednemu soočenju, razvoju medsebojnega spoštovanja in omikanega pogovora, ki ni osnovan, kot to prevečkrat velja za televizijske oddaje, na kričanju in preglasovanju,” so spomnili.

Na srečanju je tekla beseda tudi o kavarni S. Marco. Ob njenem nastanku je na tedanji Corsii Stadion, današnji Battistijevi ulici, obratovalo 5 kavarn. Kot znano, so se v tej kavarni zbirali iredentisti. Od začetka dalje lokal označuje avstrijsko-beneški duh. Avstrijskim oblastem ni bilo pogodu, da je lastnik za kavarno izbral ime zavetnika italijanskih Benetk.

Upravitelj kavarne Alexandros Delithanassis je predstavil svojo poklicno izkušnjo. Sam se ima za “čuvaja” kavarne. Voditi zgodovinsko kavarno ni enostavno. Številne kavarne so zaradi pandemije in drugih težav še vedno zaprte. Da tri tržaške zgodovinske kavarne (S. Marco, Specchi in Tommaseo) še vedno obratujejo, gre zasluga tudi ali predvsem družbi Generali, ki je upraviteljem priskočila na pomoč. Za zaščito zgodovinskih kavarn se snuje evropska mreža.

Ob koncu se je med udeleženci razvila, kakopak, razprava. Nekateri so se kritično obregnili ob dejstvo, da cena 8 evrov za skodelico kave v beneškem Florianu “ni etična”. Avtor knjige, ki je ljubitelj in poznavalec umetnosti, je obrazložil, da je vstop v omenjeno kavarno primerljiv z obiskom muzeja ali umetnostne galerije: “Na stenah visijo dragocena umetniška dela, pohištvo je unikat, če se slučajno kava razlije na blago kavča, je škoda velika. Vse to je vključeno v ceno kave”. 

Škoda je, da večina ljudi ob obisku kavarne ni pozorna na dekoracije in razstavljena umetniška dela. Zgodovinske kavarne so pravi “vrtovi spomina”. Mnogi v Italiji ne obiskujejo kavarn, ker (napačno) menijo, da gre za lokale, ki so v glavnem namenjeni turistom.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme