Predstavitev knjige Kanalska saga v Ljubljani

Inštitut za narodnostna vprašanja v sodelovanju z Založbo Mladika in Klubom koroških Slovencev vljudno vabi na predstavitev knjige KANALSKA SAGA Rafka Dolharja, ki bo  v torek, 30. 1. 2024, ob 11. uri v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja, Erjavčeva 26, Ljubljana ali po zoom povezavi (Zoom povezava do dogodka).

Gre za najnovejše delo tržaškega zdravnika, upokojenega univerzitetnega profesorja, političnega delavca, planinca, plodnega pisatelja in publicista dr. Rafka Dolharja, ki je avgusta praznoval visok življenjski jubilej. To je nov izraz njegove ljubezni do rojstne Kanalske doline in hvaležnosti do lastne družine, zlasti do očeta Alojzija Dolharja, ki mu je vzor narodne zavesti, skupne poklicne zdravniške poti in navezanosti na gorski svet.

Prvo poglavje obravnava deželico pod Sv. Višarjami, zlasti njeno zapleteno in težko zgodovino v 20. stoletju. Drugo poglavje prinaša redko dragocenost: zbirko fotografij, ki jih je od julija do septembra 1941 Alojzij Dolhar kot italijanski sanitetni podporočnik posnel med italijanskim pohodom proti Sovjetski zvezi. Tudi tretje poglavje prinaša neobjavljene dokumente: izbor iz policijskega dosjeja avtorjevega očeta, ki so mu varnostne službe kot »nevarnemu italijanski državi« sledile in o njem poročale več kot tri desetletja, nadzor pa je leta 1954 »podedoval« njegov sin, avtor te knjige.

Pogovor bosta odprla:

Direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, prof. dr. Sonja Novak Lukanović in predsednik Kluba koroških Slovencev, Janez Stergar

Uvodne besede o založbi in izdaji knjige: Ivo Jevnikar, urednik

Pogovor z avtorjem bo vodil dr. Robert Devetak, INV

Na dan dogodka bodo na voljo brezplačni recenzentski izvodi in izvodi knjige za nakup po promocijski ceni.

Prosimo, da udeležbo na dogodku potrdite do petka, 26. 1. 2024, na elektronski naslov: inv@inv.si

Vabljeni!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme