Predstavili so tudi reprezentančno vino

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Silvan Pittoli

Števerjan / Enogastronomski praznik Likof

Enogastronomski praznik Likof se je letos odvijal v petek, 31. maja, in v soboto, 1. junija, od 19.00 dalje na Trgu svobode v Števerjanu, po domače na vaškem placu. Dogodek, ki je namenjen vsem ljubiteljem dobrega vina in kulinarike, je žal v petek skazilo vreme, a so organizatorji (Vinoteka Števerjanski griči, društvi SKPD F. B. Sedej in KD Briški grič, združenje ONAV s pokroviteljstvom Občine Števerjan in konzorcija Collio) poskrbeli, da je v primeru slabega vremena dogajanje bilo v župnijski dvorani društva SKPD Sedej.

Naslednji dan, v soboto pod večer, je ob lepem vremenu dogajanje, ki ga je povezovala Nataša Kocijančič s kmetije Humar, potekalo na vaškem placu. Števerjanska županja Franca Padovan, ki letos zaključuje svoj mandat kot županja, je z odprtjem in predstavitvijo reprezentančnega vina, projekta, ki ga je Občina Števerjan zasnovala v sodelovanju z Vinoteko Števerjanski griči in vinogradniki na občinskem območju, uvedla v dogodek, pozdravila obiskovalce, med katerimi so bili prisotni župani iz goriške in briške okolice in Občine Gorica ter predstavniki sil javnega reda, ter se ob tej priložnosti zahvalila vsem prisotnim, organizatorjem in sodelujočim na vaški prireditvi, ki združuje celotno vas v skupnem dogodku.

Kmetije, članice društva Vinoteka Števerjanski griči, ki so se letos predstavile na Likofu, so naslednje: Skok, Humar, Manià, Muzic, Ivan Vogrič, Korsič, Simon Komjanc, Gradis’ciutta, GIV cantina Formentini in Marcuzzi.

Degustacija “Pet rdečih vin s petih celin”, ki naj bi se odvijala oba dneva, je bila na voljo samo v soboto, kajti potekala je v vinogradu pod trgom ob sončnem zatonu. Pokušnja petih vin iz Armenije, Avstralije, Južne Afrike, Južne Amerike in Francije je vključevala kombinacijo pet različnih jedi. Za hrano na obeh dogodkih so poskrbeli domači gostinci, in sicer agriturizem Stekar – Pahor Nikolaj, chef Cristian Nardulli – Taverna sul Collio in Osteria Caramella iz Krmina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme