Predstavili so razstavo o Bogdanu Gromu

Pred nedavnim je tržaški slikar Bogdan Grom, sicer po rodu iz Zgonika, več desetletij pa živi v ZDA, v slovenskih novinarskih programih deželnega sedeža RAI omenil neko skrivnostno presenečenje, ki naj bi ga v naših krajih izvedli ob njegovem letošnjem življenjskem jubileju.
To presenečenje je razkrila predsednica tržaške pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat v sredo, 29. avgusta, ko je na sedežu županstva v Gromovi rojstni vasi predstavila načrt o antološki razstavi, ki bo docela razpredla umetniško pot velikega umetnika. Poropatova je o postavitvi Gromovih del, ki jo bodo odprli decembra, spregovorila ob prisotnosti odbornice za kulturo občine Zgonik Monice Hrovatin, generalnega sekretarja Fundacije CRTrieste Paola Santangela, Generalnega konzula Republike Slovenije v Trstu Dimitrija Rupla in umetnikovih sorodnikov. Postavitev, ki jo financirata dežela FJk in Fundacija CRTrieste, bo nosila naslov Bogdan Grom, mednarodni umetnik in kraški človek. Načrt je nastal v tesnem sodelovanju s samim slikarjem, v njej bo obiskovalec lahko obenem spoznal ključne premike umetnosti 20. stoletja. Poropatova je v svojstvu nositelja projekta dejala, da zametki razstave segajo v obdobje izpred dveh let, ko so stekli prvi pogovori z Gromom in njegovo družino: tedaj sta se v krog pogajanj vključili tudi zgoniška občina in slovenska vlada. Razstava bo po mnenju predsednice pokrajine pripomogla k tvornejšemu sodelovanju obeh obmejnih držav v vidiku razvoja skupnih kulturnih programov in v luči podkrepljene povezanosti med Gromom in njegovo rojstno zemljo.
Leta 2010 se je obenem porodila zamisel, da bi razstavi sledila dragocena donacija, ki bi jo sam slikarski mojster prispeval zato, da bi zaživela trajna zbirka njegovih del na sedežu tržaške pokrajine in v umetniškem muzeju Božidar Jakac v Kostanjevici. Na tak način bi dodatno ovrednotili raznolikost kulturne dediščine naše dežele. Predsednica Poropatova se je zato obrnila na krajevne zbiratelje Gromovih del, da bi navezali stik s pristojnimi kuratorji na pokrajinskih uradih. Načrt je prišel na dan prav v tem obdobju, ker je Bogdan Grom avgusta slavil rojstni dan. Ob koncu tiskovnega srečanja je predsednica pokrajine uradno izročila zgoniški občini sliko, ki jo je Bogdan Grom poklonil pokrajini pred dvema letoma. Umetnina bo krasila dvorano občinskega sveta vse do odprtja razstave.
IG

Na občini Zgonik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme