Predstava Dišeče skrivnosti v Kulturnem centru Lojze Bratuž

Abonmajska sezona SSG v Gorici 

V ponedeljek, 8. novembra 2021, ob 20. uri, bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, abonmajska predstava Dišeče skrivnosti lanskoletne v jesen podaljšane sezone Slovenskega stalnega gledališča v Gorici. Dišeče skrivnosti – Sprehod po zgodovini vonjav je zgodba o skriti govorici vonjav Barbare Pije Jenič, v zvedbi SSG Trst in sodelovanju z zavodom Senzorium iz Ljubljane in akademijo AGRFT iz Ljubljane. V glavnih vlogah nastopajo Nebojša Rako, Tina Gunzek, Maja Blagovič, Nikla Petruška Panizon in Franko Korošec.

Glavni junak Tom išče tisti pravi vonj, ki bi raznežil dušo in pridobil naklonjenost njegove izbranke Violete. Da bi uresničil svoj cilj, brska po zgodovini s pomočjo umetne inteligence in interneta. Predstava seznani gledalca z uporabo vonjev v času od Egipta, Mezopotamije in antične Grčije do Rima. Z njo pokukamo tudi v mračni srednji vek in se znajdemo v renesansi, nato na dvoru sončnega kralja Ludvika XIV., XV., XVI. Sledi jim Napoleon Bonaparte, za katerega se govori, da je porabil mesečno tudi po 60 stekleničk kolonjske vode!

Vonj ima različne vloge: je nevidna sila religioznih in duhovnih obredov, nevidni prijatelj, odpiralec čustev, spomina, ustvarjalec atmosfer.

Scenarij predstave je nastal na podlagi raziskovanja o zgodovini parfumov in vonjav v vsakdanjem življenju, od antike do 21. stoletja. Čeprav je “olfaktorna percepcija” še najmanj raziskana od vseh čutnih modalnosti, je v svetovnem merilu izdanih veliko knjig in strokovnih člankov, kar je omogočilo avtorici Barbari Pii Jenič, da je ustvarila zgodbo z dokumentarno vrednostjo.

Za informacije in rezervacije: tel. +39 0481 33288; email info@kulturnidom.it. Cene posameznih vstopnic: redne 20 evrov; znižane 17 evrov (under 26, over 65); dijaki, študentje in brezposelni 10 evrov.

Organizatorji opozarjajo udeležence na upoštevanje zakonskih predpisov v zvezi s koronavirusom (pogoji PCT, varnostna razdalja, uporaba zaščitnih mask).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme