Predstava Bidovec -Tomažič v Prebenegu in na Opčinah

»Ko na vsakoletnih komemoracijah duh Bidovca in njegovih sotrpinov oplazi bazoviško gmajno in duh Tomažiča in tovarišev oplazi opensko strelišče, se zdi, kot bi bili »osebi,« ki iščeta svojega avtorja. Nekoga, ki bi izpričal njuno resnico.« – tako je pisala Patrizia Jurinčič Finžgar, ko je kot avtorica in režiserka sprejela izziv, da bi postavila na oder Ferda Bidovca in Pinka Tomažiča. Slovensko stalno gledališče je tako obeležilo obletnici prvega in drugega Tržaškega procesa, z nekoliko drugačnim pogledom na zgodovinska dejstva, ki postavlja v ospredje človeka bolj kot junaka, predvsem pa njegovo mladost.

Videopainting Cosima Miorellija je postal soprotagonist gledališke pripovedi, ki izhaja iz Narodnega doma in iz podob dveh protagonistov, ljubiteljev slovenske pesmi in gora.  Glasba Ilije Ota pa je v mešanici ljudskih pesmi in sodobnega rapa zgradila most med preteklostjo in sedanjostjo, saj je ravno rap glasba tisto umetniško sredstvo, ki daje besedo mladim z jasnimi ideami o svetu in družbi.

Vlogi Bidovca in Tomažica igrata Primož Forte in Nejc Kravos, ki bosta v prihodnjih dneh, dvakrat odigrala to predstavo in sicer v torek, 20. julija ob 21.00 na prireditvenem prostoru v Prebenegu (v sodelovanju s SKD Jože Rapotec) in v sredo, 21. julija ob isti uri v Prosvetnem domu na Opčinah, tokrat s sodelovanjem SKD Tabor. Rezervacija vstopnic je obvezna pri blagajni SSG vsak dan od 20. do 14. ure (tel. 040 24 52 616).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme