Aktualno

Predstava Baron sedi na veji nagrajena na Čufarjevih dnevih!

Predstava Baron sedi na veji nagrajena na Čufarjevih dnevih!

SKPD F. B. Sedej Števerjan / Mladinska gledališka skupina M+

Mladinska gledališka skupina M+, ki deluje pod okriljem SKPD F. B. Sedej v Števerjanu, je na letošnjih 31. Čufarjevih dnevih, jeseniškem festivalu ljubiteljskih gledališč, prejela nagrado NOVA GAZ za kolektivno kvalitetno delo vseh ustvarjalcev za predstavo Baron sedi na veji, ki jo je po literarni predlogi romana Baron na drevesu italijanskega avtorja Itala Calvina za mlade števerjanske igralce dramatizirala in zrežirala gledališka igralka Patrizia Jurinčič, članica SNG Nova Gorica. Slovesna podelitev nagrad je bila v četrtek, 22. novembra, ko so se sklenili festivalski dnevi, ki so potekali od 14. novembra dalje. Ob lanski, 30. jubilejni izvedbi tega znanega festivala, na katerega je bil kar nekajkrat uvrščen tudi dramski odsek PD Štandrež in bil nagrajen, so se prireditelji odločili, da bodo poleg odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin, na podlagi izbora, pristopa, izvedbe, svežine, poguma in inovativnosti, ocenjevali tudi mladinske gledališke stvaritve in jim podelili priznanje in skulpturo NOVA GAZ. Le-to so poimenovali po istoimenski črtici Toneta Čufarja. Letošnji selektor, igralec in režiser Iztok Valič, je v tokratni tekmovalni spored uvrstil 8 odraslih in 6 mladinskih predstav. Strokovno žirijo za mladinske predstave so sestavljali Alenka Bole Vrabec, univerzitetna diplomirana igralka in knjižna prevajalka, Kaja Novosel, diplomantka dramaturgije in scenskih umetnosti, ter David Ahačič, gledališki režiser in igralec.
V festivalskih dneh se je na odru Gledališča Toneta Čufarja poleg števerjanske zvrstilo še pet mladinskih gledaliških skupin: Gledališče Glej iz Ljubljane s predstavama Gospodarji po motivih Goldíngovega Gospodarja muh in avtorsko predstavo Pajčevina, Amaterski mladinski oder iz Nove Gorice, ki deluje pod okriljem SNG Nova Gorica, z avtorskim projektom Šest oseb išče Williama, Gledališče Toneta Čufarja z Jesenic s predstavo Zoc po motivih kratkih črtic Ivana Cankarja in Mladi oder Ruše s predstavo Mali princ po Antoinu de Saint Exuperyju.
Nagrado Nova GAZ je prejel tudi Amaterski mladinski oder iz Nove Gorice s predstavo Šest oseb išče Williama, in sicer za izvirno odrsko doživetje.
V kategoriji odraslih gledaliških skupin je nagrado za najboljšo žensko vlogo prejela Stanka Poročnik za vlogo Ministrice za zdravje in Vseslovenske matere v predstavi Norci (Koroški deželni teater Slovenj Gradec; za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Nejc Jezernik za vlogo Skinerja v predstavi Skiner večni študent (Little Rooser Production Mali Kamen). Publika in strokovna žirija sta si bili tokrat enotni: obe sta kot najboljšo predstavo izbrali Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja z Jesenic in Šentjakobskega gledališča Ljubljana v režiji gledališkega igralca Gojmirja Lešnjaka – Gojca.
Igralcem števerjanske Mladinske gledališke skupine M+, njihovi režiserki in vsem zakulisnim delavcem iskreno čestitamo vsi, ki spremljamo njihove umetniške vzgibe in verjamemo v njihovo nemirno, venomer nekaj novega iščočo ustvarjalno dušo.
IK

03.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!