Predsednik SSO na otvoritvenem srečanju 65. kongresa FUEN

V četrtek, 9. septembra, se je v hotelu Savoia Excelsior v Trstu začel 65. kongres Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti (FUEN). Na otvoritvenem srečanju so bili prisotni tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, predsednik Fuen in evropski poslanec Lorant Vinczej, član deželne vlade Pierpaolo Roberti, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch in madžarski državni sekretar za madžarske skupnosti zunaj meja države Arpad Janos Potapi.

Odprtja se je udeležil tudi predsednik soorganizatorke kongresa, krovne organizacije SSO Walter Bandelj, ki je tako nagovoril prisotne:

Spoštovani,

V veliko čast in veselje mi je, da lahko danes v imenu Sveta slovenskih organizacij pozdravim vas vse, ki ste prišli v Trst in se boste udeležili 65. kongresa FEDERALNE UNIJE EVROPSKIH NARODNOSTI. Pri Svetu slovenskih organizacij smo zelo počaščeni in hvaležni, da nam je naša skupna krovna organizacija, ki združuje številne evropske narodnosti, dala to priložnost sodelovanja pri pripravi tako pomembnega dogodka. V FUEN je SSO pristopil šele leta 2019. To se je zgodilo hvala dogovoru z zbirno stranko Slovencev v Italiji Slovensko skupnostjo, ki je v FUEN-u dolga leta predstavljala Slovencev iz Italije. Sedaj pa je to mesto in to pomembno vlogo prevzel SSO. Kljub temu, da smo v FUEN še mlada članica, smo soorganiziranje kongresa vzeli z največjo resnostjo in odgovornostjo, pri tem nam je nekoliko žal, da zaradi izrednih zdravstvenih razmer nam ni mogoče pripraviti vsega, kar bi si želeli in bi še na boljši način prikazali, kaj smo in kako živimo Slovenci v Italiji.

Vprašanje jezikovnih in narodnih manjšin je vedno zelo aktualno v Evropi. To je pokazala tudi evropska državljanska pobuda Minority SafePack, h kateri je pristopil tudi Svet slovenskih organizacij in k sodelovanju povabil še drugo slovensko krovno organizacijo SKGZ. Uspeh, ki sta tej pobudi prinesla več kot milijon podpisov in dosežen kvorum v enajstih državah članicah Evropske Unije, potrjuje zahtevo, da varstvo in zaščita jezikovnih in narodnih manjšin ne more ostati notranje vprašanje posameznih držav. Kot tudi je potrebno prav preko dialoga na ravni Evrope, da se doseže dogovor za minimalni skupni standard varstva oziroma zakonske zaščite. Ni namreč pojmljivo, da v skupnosti držav in narodnosti, kakršna je danes Evropska unija, so prisotne tako velike razlike zaščite manjšin, in to še posebno kar zadeva šolstvo, medije ter politično predstavništvo.

Danes je bolj kot kdaj koli prej jasno, da jezikovne in narodne manjšine ne ogrožajo večinskih narodov, s katerimi sobivajo. Ravno nasprotno, te skupnosti so vse bolj razlog za dodano vrednost in priložnost za razvojne strategije, še posebno na obmejnih področjih. V tem smislu lahko navedemo kot primer skupno kandidaturo Nove Gorice in Gorice za evropsko prestolnico kulture leta 2025 in pa uspešno sodelovanje slovenske manjšine v Italiji ter italijanske manjšine v Sloveniji na področju izvajanja projektov, ki se vključujejo v evropske programske perspektive.

Prav zaradi zgoraj povedanega so sredstva, ki se jih vlaga v ovrednotenje in zaščito jezikovnih in narodnih manjšin pravzaprav naložbe, ki se gotovo dolgoročno obrestujejo. In pri tem bi želel poudariti velik pomen, ki ga ravno narodne skupnosti prispevajo za ovrednotenje teritorija, ki s svojo specifiko vsestransko bogati širši krajevni, deželni in državni kontekst. To ovrednotenje pa potrebuje ljudi, ki teritorij predstavljajo in zagovarjajo njegove potrebe. Zaradi tega je SSO skupaj z drugimi slovenskimi političnimi predstavniki polno vključen v prizadevanja, da se reši vprašanje parlamentarnega predstavništva Slovencev v Italiji in je hvaležen, da ima na svoji strani takega zaveznika kot je FUEN.

V tem smislu je prepotrebno, da se jezikovne in narodne skupnosti povezujejo v krovnih organizacijah kakršna je FUEN in da skupno nastopajo v splošno korist vseh. Dobro stanje posamezne jezikovne in narodne skupnosti je znak tistih življenjskih vrednot, ki so temelj za kakovostno materialno in duhovno življenje določene družbe. Prav zaradi tega smo se odločili, da na priložnostno brošuro Sveta slovenskih organizacij na platnico navedemo besede ZAVEST, SODELOVANJE in SOLIDARNOST, ki so ključnega pomena za spodbujanje miru. Te vrednote so tudi povzete v posnetku, ki bo na koncu današnjega odprtja 65. kongresa predstavil nas,  Slovence v Italiji in ozemlje, na katerem živimo.

Kjer je mir, je tudi obča rast v spoštovanju človekove osebe in okolja. Na to sta pričevalno opozorila in dala zgled predsednika Italije in Slovenije Sergio Mattarella in Borut Pahor, ko sta se 13. julija lani z roko v roki poklonila žrtvam obeh narodnosti v Bazovici ter prisostvovala podpisu protokola za vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti.

Spoštovani, naj živi FUEN in naj vse jezikovne ter narodne skupnosti imajo svojo vidno vlogo v naši človeški družbi!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme