Predsednik SSO čestital ob 30. obletnici prvih povojnih demokratičnih volitev

Spošt. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Repubike Slovenije Alojz Kovšca

Trst, 9. april 2020

V imenu Sveta slovenskih organizacij in v svojem imenu Vam iskreno čestitam ob 30. obletnici prvih povojnih demokratičnih volitvah, ki so se odvijale v Sloveniji 8. aprila 1990. Kljub težkim razmeram, v katere nas je potisnilo širjenje okužbe s koronavirusom covid 19, je spomin in obeležitev temeljnih korakov slovenske demokracije izrednega pomena. To velja tudi za nas, ki kot pripadniki slovenskega naroda živimo izven meja Republike Slovenije.

Pri Svetu slovenskih organizacij se z veseljem in ponosom spominjamo na tisti zgodovinski dan, ko je lahko slovenski narod začel demokratično in svobodno odločlati o lastni usodi. Radi uporabljamo misel, da je v tistem zgodovinskem dnevu pred tridesetimi leti še močneje zadišalo po slovenski pomladi in da so bile demokratične in svobodne volitve prvi izmed številnih cvetov, ki so zacveteli v obdobju vzpostavljanja demokracije in državne suverenosti. To je bil dan po katerem smo več desetletji hrepeneli tudi v zamejstvu in si v svojih srcih nadejali, da bomo lahko z našimi rojaki v matični domovini delili enake človekove svoboščine v skupnem evropskem kontekstu.

V normalnih razmerah bi bil seveda ta dogodek s strani vseh obeležen na veliko bolj slovesen način. Je pa res, da se najboljša obeležitev zgodi takrat, ko se z našimi dejanji, velikimi ali vsakodnevnimi, postavimo v službo za boljšo prihodnost slovenskega človeka in njegovih sosedov, kot to počnete danes Vi, ki si dan in noč prizadevate, da zagotovite slovenskim državljanom pravico do zdravja in do osnovih socialnih pravic. 

Ob zaključku izkoristim priliko, da vsem Vam zaželim blagoslovljeno Veliko noč, praznik, v katerem je iz smrti vstalo novo življenje.

S spoštovanjem,

Predsednik

Walter Bandelj

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme