Predsednik RS Borut Pahor na obisku v Križu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na povabilo domačina Franka Košute obiskal Križ pri Trstu. Ob prihodu v Križ je predsednik republike položil venec k spomeniku padlim za svobodo. Z vaščani in predstavniki Slovencev v Italiji se je potem sprehodil mimo domačije Alberta Sirka do Cerkve sv. Roka, kjer se je s pesmijo predstavilo društvo Mednarodna operna Akademija Križ. Sledila je sklepna slovesnost v Kulturnem domu Alberta Sirka, kjer je imel predsednik republike svečani nagovor. 

»Popolnoma sem prevzet nad tem trenutkom, nad lepoto tega kraja in vašo prijaznostjo. Za nič na svetu ne bi zamenjal tega trenutka,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da ga današnji dan spominja na zgodovinski dogodek v Bazovici pred letom dni, ko sta z Mattarello z roko v roki dala spomin in se poklonila žrtvam, da bi v sožitju gradili boljšo prihodnost.

Gospodu Košuti se je zahvalil za njegova dolgoletna prizadevanja in ohranjanje zgodovinske dediščine Slovencev na tem območju. Prisotne je pozdravila tudi senatorka Tatjana Rojc, ki se je zahvalila Pahorju, da je lani skupaj z italijanskim predsednikom postavil Trst v središče sveta. Prav tako se je predsedniku zahvalil Franko Košuta, ki je poudaril kako ima ta obisk za nas Slovence v Italiji, ob 30. obletnici samostojnosti,  res poseben pomen. Na koncu slovesnosti si je predsednik ogledal tudi Ribiški muzej tržaškega primorja.

Pred obiskom v Križu je v jutranjih urah župan Občine Trst Roberto Dipiazza v Mestni palači v Trstu vročil Pahorju najvišje priznanje mesta, in sicer »Trije pečati Trsta – Tre sigili di Trieste«.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme