Predsednik RS Borut Pahor na obisku pri papežu Frančišku

Fotografije: STA

Ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v začetku tedna mudil na uradnem obisku pri Svetem sedežu. Z obiskom predsednika Pahorja in slovenskega metropolita msgr. Stanislava Zoreta v Rimu so obeležili 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Predsednik Pahor se je 7. februarja 2022 udeležil svete maše, ki jo je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med RS in Vatikanom, pri grobu papeža sv. Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra, daroval ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Predsednik Pahor se je nato srečal s papežem Frančiškom. V pogovoru je Pahor izrazil hvaležnost za pred 30 leti odločno podporo Svetega sedeža v procesu osamosvajanja Slovenije in poudaril, da je le-ta pomembno prispevala k nadaljnji uspešni poti Slovenije v mednarodno skupnost. Predsednik Pahor in papež Frančišek sta pozitivno ocenila odnose med Slovenijo in Vatikanom ter menila, da temeljijo na globokem prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju. Ob srečanju v Apostolski palači sta predsednik Pahor in papež Frančišek spregovorila še o pomenu dialoga, o spravi in strpnosti, pa tudi o nekaterih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Ob tem sta bila enotna v prepričanju, da je treba in da je mogoče vse spore reševati po mirni poti in z dialogom.

Predsednik Pahor je ob uradnem obisku in pomembni obletnici ponovil vabilo papežu k obisku Slovenije.

Predsednik Pahor je papežu Frančišku podaril triptih panjskih končnic z religioznimi motivi, ki jih je ročno poslikala slovenska avtorica Darja Klevišar, in knjigo Living together: about bees and mankind dr. Petre Bole, monografijo s prelepimi fotografijami slovenskega čebelarstva in njegove bogate dediščine – ob tem pa po tradiciji še slovensko orehovo potico. Predsednik Pahor se je srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in s tajnikom za odnose z državami Svetega sedeža nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem, s katerima je spregovoril o sodelovanju med Slovenijo in Vatikanom, tako v bilateralnem kot tudi v širšem mednarodnem kontekstu. Posebno pozornost so namenili razmeram na Zahodnem Balkanu, aktualnim napetostim v Ukrajini in dialogu med Cerkvijo in državo. Potrdili so interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

Predsednik Pahor se je udeležil še prireditve v počastitev slovenskega kulturnega praznika in 30-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Koncert v izvedbi Slovenskega okteta v baziliki Santa Maria Maggiore je pripravilo veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme