Predsednik Pahor na odprtju Mittelfesta v Čedadu

Slovenski predsednik Borut Pahor se je 28. avgusta udeležil otvoritvene slovesnosti jubilejnega 30. festivala Mittelfest v Čedadu. Nagovoril je udeležence in prejel najvišje priznanje festivala – v znamenje prijateljstva in hvaležnosti za podporo festivalu in njegovi zavezanosti evropskim vrednotam, so sporočili iz predsednikovega urada.

Jubilejni 30. Mittelfest, multidisciplinarni festival gledališča, glasbe in plesa, bo potekal do 5. septembra v Čedadu. Na njem bodo z 31 umetniškimi projekti nastopili uveljavljeni umetniki iz 13 držav. Organizatorji so festival – v času covida –  posvetili kulturi, ki povezuje in daje novo moč, strast in dolgoročen pogled. Letošnja osrednja tema so dediči in dedinje, ki predstavljajo most med preteklostjo in prihodnostjo. Jubilejno izvedbo festivala so organizatorji obogatili in posebno pozornost posvetili mladim umetnikom iz srednje Evrope. Otvoritvena predstava Europeana. Kratka zgodovina 20. stoletja je nastala v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, je na spletni strani čedajskega festivala zapisal umetniški vodja festivala Giacomo Pedini.

Pahor je v govoru poudaril, da človek in človeštvo izbirata sleherni trenutek, vsak dan in ustvarjata zgodovino. “Z osebnega in kolektivnega vidika je izjemnega pomena, katere vrednote navdihujejo izbire in odločitve posameznika in skupnosti. Evropejci smo si na pogorišču 2. svetovne vojne in treh totalitarizmov zgradili skupen evropski dom,” je dejal. Zlasti imajo po njegovih besedah tisti, ki odločajo v imenu skupnosti, moralno in politično dolžnost, da skrbijo za to, kakšno dediščino puščajo otrokom in vnukom. Ob tem je spomnil, da sta pred dobrim letom v Bazovici pri Trstu z italijanskim predsednikom Mattarello, ko sta se prijela za roke, želela biti dediča dosežkov, vrednot in plemenitih stremljenj tistih, ki so si prizadevali za sožitje in prijateljstvo med Slovenci in Italijani ter med vsemi narodi v tem delu Evrope. “Lahko bi izbrala tudi drugo, grenko in neslavno dediščino odnosov med obema narodoma in se prepustila dediščini zamer, dvomov in nezaupanja,” je med drugim poudaril.  “Izbrala sva, da bova hranila dobrega volka, da bova stala na ramenih dobrih ljudi. V najinem skupnem imenu bi vam rad povedal, kako veliko zadoščenje in srečo čutiva zaradi tega.” Zlasti tisti, ki izbirajo ali odločajo tudi v imenu skupnosti, imajo “človeško, moralno in politično dolžnost, da zavoljo dediščine, ki jo puščamo našim otrokom in vnukom, ves čas skrbno hranimo dobrega volka. Menim, da je to tudi poslanstvo Mittelfesta, zato mu ob čestitkah izrekam tudi iskreno hvaležnost za dediščino, s katero navdihuje vključujočo prihodnost. Izberimo jo, odločimo se zanjo”, je še dejal predsednik Pahor.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme