Predsednik Pahor je podelil državna odlikovanja STA-ju in radijskim oz. televizijskim programom na naši meji

Predsednik republike Borut Pahor je 23. junija v jutru podelil državna odlikovanja red za zasluge Slovenski tiskovni agenciji (STA), slovenskemu dopisništvu italijanske javne televizije RAI ter radijskemu in televizijskemu programu za italijansko narodno skupnost v okviru koprskega regionalnega centra RTV Slovenija.

STA je red za zasluge prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Republike Slovenije. Agencija je začela delovati 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije, ko je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja. V 30 letih se je razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Kot znano, je STA v negotovem položaju, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Ob 75-letnici radijskega in 25-letnici televizijskega programa so red za zasluge prejeli tudi Slovenski programski oddelek in Slovenski informativni sporedi, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za FJk. Odlikovanje, ki sta ga prejela Martina Repinc in Marko Tavčar, je Pahor podelil za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Ob več kot 70-letni radijski in 50-letni televizijski tradiciji pa sta red za zasluge prejela tudi radijski in televizijski program za italijansko narodno skupnost, ki delujeta v okviru Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria. Odlikovanje sta prejela za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v italijanščini, namenjenih italijanski narodni skupnosti v Sloveniji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme