Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani – Sadriu na uradnem obisku v Sloveniji

Udeležila se bo tudi muzikala v SNG Nova Gorica v izvedbi kosovskega gledališča

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se v ponedeljek, 4. julija, in torek, 5. julija 2022, na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani – Sadriu.
Obisk predsednice dr. Osmani – Sadriu potrjuje dobre odnose med državama in pomeni nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama, tako na dvostranski kot na regionalni ravni. Zadnji uradni obisk na predsedniški ravni je bil obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Republiki Kosovo, februarja 2018, ob 10. obletnici razglasitve neodvisnosti Republike Kosovo. Predsednik Pahor in predsednica Osmani – Sadriu se često srečujeta na bilateralnih in večstranskih srečanjih. Nazadnje sta se bilateralno srečala v Solunu na Vrhu Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP), ob robu foruma Antalya Diplomacy Forum v Antaliji ter na delovnem obisku predsednika Pahorja na Kosovu, novembra lani.
Odnosi med Slovenijo in Kosovom so tradicionalno dobri, brez odprtih vprašanj. Od vzpostavitve diplomatskih odnosov (leta 2008) sta državi krepili sodelovanje. Slovenija je na Kosovu aktivna tudi v okviru prizadevanj mednarodne skupnosti za zagotavljanje stabilnosti (KFOR, EULEX). Pomembno mesto v dvostranskem sodelovanju pripada gospodarskemu sodelovanju. Slovenija je ena največjih gospodarskih partneric Kosova, slovenske neposredne investicije so usmerjene v različne sektorje gospodarstva.

Predsednika Pahor in Osmani – Sadriu bosta ocenila dvostransko sodelovanje na različnih področjih. Pogovor bo potekal tudi o pričakovanjih Kosova glede približevanja evro-atlantskim integracijam, članstvu v drugih mednarodnih organizacijah in o stanju v Dialogu Beograd – Priština. Obisk bo priložnost za seznanitev z aktualnimi političnimi in gospodarskimi razmerami na Kosovu ter za izmenjavo mnenj o razmerah v regiji Zahodnega Balkana, tudi v luči ruske agresije na Ukrajino.
Predmet pogovora bosta tudi širitev EU na Zahodni Balkan in regionalno sodelovanje s poudarkom na pobudi Brdo – Brijuni Process, katere voditelji se bodo zbrali na Brdu, 12. septembra 2022. Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani – Sadriu si bo v spremstvu ministrice RS za kulturo dr. Vlaste Vrečko v SNG Nova Gorica ogledala gostujoči rock muzikal Pomladno prebujenje (Frank Wedekin) danes, 4. julija 2022, ob 21. uri. V novogoriškem gledališču namreč gostujeta Kosovsko narodno gledališče in Center za umetnost in družbo –Artpolis. Zgodba se osredotoča na usodo mladih, ki so jo doživljali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, v času, ko sta kolektivno in osebno svobodo omejevala Miloševićev politični režim in patriarhat. Mladi in njihove naravne potrebe niso bile prioriteta in tako so bile celo informacije o spolnosti, čustvih, ljubezni in izkušnjah omejene. Šolsko nasilje, psihične in spolne zlorabe, predsodki, nenačrtovane nosečnosti in splav so bili ter ostajajo resnične težave kosovske družbe.

Predstavo (režija Zana Hoxha) posvečajo najstnikom, ki so padli v letih 1998 in 1999 v vojni na Kosovu. V njej igrajo Hajat Toçilla, Valmir Krasniqi, Labinot Raci, Arta Muçaj, Shkëlzen Veseli, Semira Latifi, Shpëtim Kastrati, Qëndresa Loki, Verona Koxha, Flamur Ahmeti, Armend Ballazhi. Sodelujejo glasbeniki Alzan Gashi, Arbër Salihu, Drin Tashi.

To je tudi izbirna predstava za abonente sezone 2021/2022 in darilna predstava za abonente nove sezone 2022/2023. Rezervacija brezplačnih vstopnic poteka na blagajni SNG NG, kjer je do 9. julija 2022 mož vpis abonmaja za sezono 2022/2023 v spomladanskem roku.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme