Predavanje v organizaciji openske župnije

Finžgarjev dom (Marijanišče) na Opčinah je v letošnji sezoni že četrtič odprl vrata dr. Jožetu Bajzeku, ki ga v našo sredino vabi openska župnija. Pred nedavnim smo se starši in vzgojitelji zbrali ob temi Mladi. Kdo so, kako so.
Po uvodnih besedah g. Antona Bedenčiča je gostujoči predavatelj zakoličil debato v časovne koordinate. Od kod prihajajo, kdo so in kam gredo: to so ključna oporišča za gotovost človeka v življenju, pravi. V kriznem obdobju, ko se mladi sprašujemo, kako naprej, nam Bajzek ponuja četverico časovnih interpretacij. Krščanstvo deluje na principih greh-odrešenje-zveličanje, znanost se utemeljuje preko triade nevednost-znanje-napredek, marksizem razlaga razvoj preko stopenj izkoriščanje-revolucija-pravičnost, freudizem pa preko faz trauma-analiza-ozdravitev. Če cilja v prihodnosti ni, nas morda čakata samo propad, tema, a s svojo ustvarjalno močjo lahko marsikaj spremenimo na bolje.
Vodja prijetnega večera v Finžgarjevem domu je prikazal nekaj temeljnih potez današnje mladine. To so otroci brez otroštva, kot npr. slavna pop pevka Britney Spears. Ko so vse informacije in ugodje na razpolago, ko je vse vsem na razpolago, obstaja nevarnost, da se otrokom odvzamejo značilnosti prvega življenjskega obdobja. Vzgojni proces zorenja negativno določa tudi pomanjkanje očeta in učiteljev, saj morajo malčki nujno interagirati in ponotranjiti določene norme. Taki otroci so kot razbito zrcalo, določajo jih mnoge, raznovrstne pripadnosti in identitete, tako da se lahko nazadnje vprašamo: koga ugledajo v zrcalu? Michael Jackson je primer razbitja enotnosti življenjske zgodbe kot celote. Mladi so tujci doma, brez zgodovinskega spomina (nekoč je njihovo zgodbo predstavljal osebni dnevnik). Bajzek je spregovoril o deklici, ki je rekla: “Želela sem si starše, dali so mi igrače”. Če mladi nimajo svobodnega okolja doma, morajo pač nekje živeti – kje drugje kot v računalniku? To je digitalna generacija, ki ne potrebuje več knjig z navodili.
Mladi so, je dejal gost, drugačna generacija, nič boljša, nič slabša. Potreba po medgeneracijskem stiku ni bila nikdar tako konkretna. Na mladih svet stoji, se reče, na kom pa stojijo mladi? Odgovor in odgovornost je na odraslih, ki se morajo truditi v razumevanju in iskanju skupnih, novih poti z zanamci. Otroci so namreč odsev staršev in niso prišli z drugega planeta.
Peto srečanje bo na sporedu v petek, 15. februarja, ob 20. uri.
Jernej Šček

Mladi so odsev staršev!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme