Predavanja o spoštovanju žensk in prepoznavanju nasilja

Piše: Kat

Sovodnje ob SočiOzaveščanje o enakosti med spoloma

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način pobiti tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo 10. decembra s svetovnim dnevom človekovih pravic.

Ženske še naprej umirajo, še naprej so žrtve moških, ki ne poznajo besede “spoštovanje”.

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi k takojšnjemu končanju tovrstnega nasilja, ki sodi med najhujše kršitve človekovih pravic. Med simboli tega boja je projekt rdečih klopi, katerih barva predstavlja nasilje in obenem boj za enakopravnost.

Da bi javnost opozorili na problematiko nasilja nad ženskami in na razne spolne diskriminacije ter s simbolnim dejanjem izrazili bližino žrtvam nasilja, so tudi v Sovodnjah ob Soči pred občinsko stavbo postavili klopco rdeče barve z rdečo vrtnico. Zamisel za simbolično dejanje in organizacijo niza srečanj z naslovom “O spoštovanju” na temo spoštovanja enakosti med spoloma je imela Ljubica Butkovič, občinska odbornica za socialne zadeve, zdravstvo, šport in civilno zaščito. Občinska uprava je dogodke organizirala v sodelovanju z društvom S.O.S. Rosa, Glasbeno matico, društvom Volendo Continuare in s prispevkom dežele FJK.

V ponedeljek, 29. novembra, bo ob 20. uri v Kulturnem domu Jožefa Češčuta v Sovodnjah srečanje z naslovom “Nasilje nad ženskami: med nami ali daleč od nas.” Večer sta sooblikovali Francesca Vuaran, predsednica društva S.O.S. Rosa, in Majda Bratina, prostovoljka pri društvu. V prvem delu večera bosta predavateljici z drugimi članicami goriškega združenja predstavili delovanje in projekte, kasneje pa bosta spregovorili o razširjenosti nasilja nad ženskami na deželnem in pokrajinskem območju.

V petek, 3. decembra, bo ob 20. uri v prostorih Kulturnega društva Skala v Gabrjah potekalo predavanje “Kako prepoznati in pomagati ženskam, žrtvam nasilja.” Nasilje nad ženskami ostaja namreč večkrat prikrito, ker se pogostoma dogaja v družinskem okolju; prav zato o njem težko spregovorimo. Za njegovo boljše dojemanje moramo najprej poznati različne oblike nasilja: psihično, verbalno, ekonomsko, fizično in spolno. O teh temah bodo spregovorile psihologinja Cristina Ziani, vodja centra S.O.S. Rosa Giulia Russo, in psihologinja Jana Pečar.

Niz srečanj na temo boja proti nasilju nad ženskami se bo končal v četrtek, 9. decembra, ob 16.30 v občinski knjižnici v Sovodnjah. Zadnje srečanje z naslovom “O spoštovanju različnosti: branje za osnovnošolske otroke” bo vodila Vesna Tomsič. Posvečeno bo otrokom, branju pravljic o odkrivanju in sprejemanju drugačnosti ter različnim delavnicam.

Ogled predavanj bo možen tudi na Facebook strani združenja Volendo continuare, za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 0481 882001 ali pa napišete elektronsko sporočilo na naslov segretario@comune.savognadisonzo.go.it.

Težko je izračunati število žensk, žrtev spolnih zlorab, telesnega in psihološkega nasilja, saj je še vedno veliko primerov, ko se nasilje v tišini in polmraku dogaja med domačimi zidovi. Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh družb. Šele ko bo tista polovica človeštva, ki jo sestavljajo ženske in dekleta, živela brez strahu, nasilja in vsakodnevne negotovosti, bomo lahko izjavili, da živimo v enakopravnem svetu. Do tistega dne moramo še naprej opozarjati javnost na to problematiko. Samo ozaveščena družba lahko kljubuje nasilju, samo družba z ničelno toleranco do njega ga lahko ustavi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme