Praznovanje Velikega šmarna letos malo drugače

Piše: AB

REPENTABOR Večdnevno praznovanje

Že stoletja se ljudje zgrinjajo za 15. avgust, na praznik Marijinega vnebovzetja, na repentabrski grič v zavetje Tabra. Tako bo tudi letos. Razlika bo edino v tem, da bodo zaradi epidemije koronavirusa odpadle prireditve in dejavnosti, ki so spremljale večdnevno praznovanje. Ne bo niti ponudbe kraških dobrot, še posebej bodo mnogi zaman čakali na štruklje. Letos bo pač tako zaradi omejitev.

Ker imamo čudovito dvorišče in senco pod lipami, bomo lahko kot vsako leto imeli vse slovesnosti zunaj. Potrebno pa se bo držati določene razdalje, imeti maske, razkuževati roke. Vse pa bi se premenilo, če bo slabo vreme. V cerkev gre lahko le 40 vernikov. Bo pa pripravljeno ozvočenje tudi zunaj.

Ta epidemija je spremila življenje tako pri nas kot po celem svetu. Tudi kraška ohcet je bila zaradi tega vzroka odpovedana. In prav letos, ko so organizatorji končno dobili par, in to nevesto iz vasi.

Kar nekaj časa je poteklo od začetka te kužne bolezni. Ali nas je kot vernike ta čas kaj spremenil? Ali je vplival tudi na naše versko življenje? Celo Veliko noč smo obhajali po svojih domovih. Vse zunanjosti so odpadle. Ostala je le vera. Se je ta vera poglobila? Okusili smo lahko, kako smo majhni, nebogljeni in minljivi. Pa vendar v svetu ni manj sovraštva, zla, izkoriščanja, moralne pokvarjenosti, borbe za prevlado.

Praznik Marijinega vnebovzetja je priložnost, da ponovno utrdimo našo vero. Dvignemo glave in gremo prihodnjim dnem naproti s pokončno držo. Priporočili se bomo Njej, ki je po Božji dobroti naša mati, da nas obvaruje biološke okužbe, še bolj pa virusov na duhovnem področju. Za oboje je potreben močan obrambni sistem. Prosimo Marijo, da nam pomaga neprenehoma obnavljati naš duhovni obrambni sitem. Le tako bomo lahko odbijali vse slabo in vse zlo, ki želita v nas uničiti dostojanstvo človeka.

Na predpraznični dan bo ob 17. uri srečanje bolnikov in ostarelih. V sodelovanju z župnijo to srečanje organizira Vincencijeva konferenca. Med mašo ne bo podelitve zakramenta bolniškega maziljenja. Po maši bo kratko prijateljsko druženje pod lipami.

Na praznik Marijinega vnebovzetja bodo tri slovesnosti. Prva sv. maša bo ob 8. uri. Jutranji shod bo ob 10. uri in ga bo vodil tžaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi. Popoldanska slovesnost bo 17. uri ob somaševanju slovenskih duhovnikov. Vodil jo bo domači župnik in škofov vikar za Slovence, Anton Bedenčič. Po maši bodo pete litanije na istem kraju, odvisno sicer od vremena.

Zavetnik repentabrske župnije je sv. Rok. Slovesno bogoslužje bo v nedeljo ob 10. uri. Sv. Rok je zavetnik proti kužnim boleznim. Tudi njemu se bomo priporočali v varstvo in pomoč. Tudi ta sv. maša bo pod lipami, kot so vse svete maša ob nedeljah, če vreme dopušča.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme