Aktualno

Praznovanje Svetega križa v Kojskem

Praznovanje Svetega križa v Kojskem

Od 31. maja do 2. junija 2019

Praznovanje Svetega križa že tradicionalno zaznamuje vaško skupnost Kojsko v Brdih. Cerkvica, ki bdi na gričku nad vasjo, s svojim edinstvenim izrezljanim krilnim gotskim oltarjem iz 16.stoletja, je izjemna vrednota našega briškega in vseslovenskega prostora.

Vsako leto se 40 dni po Veliki noči praznuje Vnebohod, v Brdih poimenovan praznik Sv. Križa. Trodnevno cerkveno praznovanje je postalo priložnost tudi za kulturne vsebine.

Letošnji dogodek bo še posebej zanimiv in slovesen, saj bomo prvič lahko videli, kako je zgledalo Kojsko pred 250 leti. Zasluga gre vaščanu Milošu Kumarju, nagrajencu Občine Brda v letu 2017 za vsestransko zgodovinsko in kulturno udejstvovanje v domačem kraju, ki s svojo zavzetostjo in občutljivostjo do kulturne dediščine še vedno vztrajno potrjuje upravičenost nagrade. S pomočjo v ta namen skonstruirane naprave mu je uspelo fotografirati spodnji del oltarne slike Sebastjana De Vite, ki je bila, zaradi pozneje dodanega oltarja, najmanj 150 let zakrita našim očem.

Prav zaradi te pridobitve prihaja k nam v goste dr. Ferdinand Šerbelj, slovenski umetnostni zgodovinar, bivši svetnik in kustos Narodne galerije Slovenije, strokovnjak na področju baroka in krščanske ikonografije, letošnji dobitnik nagrade Izidorja Cankarja za življenjsko delo in veliki strokovnjak, ki nam bo predstavil delo beneškega slikarja Sebastiana DeVite, čigar slike lahko vidimo v kojščanski glavni cerkvi Marijinega Vnebovzetja, ter seveda dopolnjeno oltarno sliko.

Sobotno dogajanje oz. dopoldanski pohod po poteh Svetega Križa je namenjen družinam in vsem generacijam, ki bi se radi naužili narave in sprehodili po okolici Svetega križa. Trasa je primerna za vse starosti, pohod pa traja cca. 2 uri. Pot bo vodila tudi mimo Svetega križa, kjer bo istočasno potekal ex-tempore briškega likovnega društva Dablo. Člani društva bodo na svoja platna skušali ujeti čim lepše in zanimivejše motive kojščanske cerkve in njene okolice. Zaključek pohoda, s pogostitvijo, bo v športnem parku Rio Kojsko.

Praznovanje Svetega Križa se bo zaključilo v nedeljo s Križevim potom in svečano Sv. mašo. Po maši bo sledilo prijetno druženje.

PROGRAM:

Petek, 31. maj 2019

Ob 19h – Cerkev Marijinega Vnebovzetja, Kojsko

Predavanje dr.Ferdinanda Šerbelja

Ob 20h – Turn pri Svetem križu

Predstavitev oltarne slike

Sodelujejo: dr. Ferdinand Šerbelj, umet.zgod. Klavdija Figelj, računalniška obdelava: Gorazd Novak, izvedba projekta: Miloš Kumar. Moški pevski zbor Srečko Kumar

Sobota, 1. junij 2019

Ob 9h – Športni park Rio Kojsko

Pohod po okolici Svetega križa

Ex-tempore likovnega društva Dablo

Nedelja, 2. junij 2019

Ob 16h – Sv. Križ

Križev pot in slovesna Sv. maša

Več info:

Društvo za kulturo, turizem in šport Kojsko

email: dkts.kojsko@gmail.com

 

29.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!