Praznovanje sv. Marka in Marijin maj na Prevalu

Praznovanje sv. Marka

Na dan sv. Marka, 25. aprila, so zvonovi svetišča na Prevalu nazanjali lepo praznovanje. Cerkvica, ki je od starih časov posvečena Mariji, je od leta 1500 posvečena tudi sv. Marku, o čemer pričajo številni viri. Pri slavju so z duhovniki iz Ločnika, Moša in Koprivnega ob prisotnosti številnih vernikov somaševali vsi duhovniki iz Goriških Brd. Sveta maša, ki so jo mojstrsko spremljali pevci koprivenskega zbora Cjantors dal Non di Maria, je potekala v jezikih, ki jih ljudje govorijo ob državni vmeji: v italijanščini, slovenščini in furlanščini. G. Moris Tonso je v homiliji spregovoril o evangelistu Marku in poudaril posebnost njegovega evangelija, osebno poznanje sv. Petra in Pavla, katerih učenec je bil. Vsi smo klicani, da na kakšen način nadaljujemo s pisanjem evangelija, ki ga moramo tudi oznanjati in živeti v našem času. G. Tonso se je ob koncu obreda toplo zahvalil vsem navzočim, zboru, slovenskim duhovnikom, ki jih je vodil dekan Alojz Suban; izrecno jim je dejal, da je to svetišče tudi njihova cerkev in naj se zato v njem vedno čutijo kot doma. Maši je zunaj sledil blagoslov Prevala in Brd, enotnega prostora, ki ga državna meja ne ločuje. Zemlja, ki je mati za vse, zahteva spoštovanje in ne nasilja ali, še slabše, arogance gospodarjev. Naslednjim rodovom jo moramo posredovati še boljšo in lepšo. Županja iz Moša, dr. Elisabetta Feresin, je letošnje odlikovanje “San Marco 2019” poklonila gospe Nives Korecig, osebi, ki 50 let ima rada najbolj dragocen in obenem najkrhkejši del družbe, otroke: dolgo let je namreč bila sluga v osnovni šoli, kjer še vedno biva.

Marijin maj

Tudi v letošnjem mesecu maju bo na Prevalu vrsta srečanj in koncertov v čast Mariji. V sredo, 1. maja, bo slovesna sv. maša ob 11. uri, sledilo bo češčenje Najsvetejšega. Popoldne bodo skupnosti vernikov treh župnij, ki sestavljajo pastoralno enoto, molile rožni venec. Na vrsti bo potem prvi koncert, ki ga bo oblikoval zbor iz kraja Marano Lagunare, ki ga vodi Giulio Tavian.

V nedeljo, 5. maja, bo praznik Svete Marije Kraljice ljudstev: po rožnem vencu bo ob 18.30 slovesna sveta maša, pri kateri bo pel Corale San Marco iz Moša pod taktirko Elise Toros in ob orglanju prof. Mirka Butkoviča. Kot je že navada, bo županja Elisabetta Feresin ob tej priložnosti podarila župniji olje za votivno lučko.

V nedeljo, 12. maja, posvečeno duhovnim poklicem, bo nastopil zbor Pevma-Jazbine, ki ga vodi Zdravko Klanjšček, 19. maja pa ženski zbor San Giacomo iz kraja Pasian di Prato (dir. Giulio Tavian). Bogati spored bo sklenil Coro di Natissa iz Ogleja, ki ga vodi Luca Bonutti. Vse to naj še bolj pripomore k še večji predanosti Mariji in k lepim srečanjem med pripadniki različnih skupnosti na tem čudovitem območju!

Svetišče, ki vedno bolj združuje župnijske skupnosti na meji

Slike

Preberi tudi

“Z vami kristjan. Za vas škof”

Kristjani in družba

Ognjeni zublji in menjava paradigme

Kristjani in družba

Danes so binkošti

Kristjani in družba

Danes so binkošti

31.05.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme