Goriška

Praznovanje goriških zavetnikov 2019

Praznovanje goriških zavetnikov 2019

Bogat program srečanj in prireditev od 11. do 17. marca

Z molitvijo in češčenjem najsvetejšega v prezbiteriju goriške stolne cerkve se je v ponedeljek, 11. marca, začelo praznovanje mestnih farnih zavetnikov, sv. Hilarija in Tacijana, drugega oglejskega škofa in njegovega diakona, ki sta umrla mučeniške smrti 16. marca pred 1.735 leti. Uro molitve je vodil nekdanji stolni župnik Sinuhe Marotta, ki je v krajši misli med drugim poudaril, da nam Kristusova prisotnost skozi stoletja v goriški Cerkvi pomaga premagovati egoizem, se reševati strahov, videti v bližnjem brata, videti v ljudeh drugačnih jezikov in kultur bogastvo.

Za letošnje leto je goriška nadškofija pripravila program, ki bi od 11. do 17. marca vseboval trenutke tišine in molitve, liturgije, predavanja in razprave, šport in umetnost. Da bi tako obeležila praznik zavetnikov, da bi ob tej priložnosti razmislila o svoji istovetnosti, o tem, kaj je za mesto pomembno, kaj je ljudem pri srcu.

V torek, 12. marca, bo ob 20.30 v Kulturnem domu srečanje z Luigijem Ciottijem, ustanoviteljem združenja Libera, ki v tem tednu prireja v Gorici več srečanj. V sredo, 13. marca, bo ob 20.30 v KC Lojze Bratuž msgr. Giancarlo Maria Bregantini, nadškof iz Campobassa, govoril o “človeški ekologiji”. V četrtek, 14. marca, bosta sociologa Alessandro Castagnaro in Gabriella Burba v dvorani Incontro v Podturnu ob 20.30 govorila o vernosti naših ljudi, zlasti mladih; na to srečanje so na poseben način vabljeni vzgojitelji in šolniki. V petek, 15. marca, bodo na sporedu športna srečanja v organizaciji združenja Libera: univerzitetni študentje se bodo na tak način srečali v zaporu v ul. Barzellini in s prosilci za azil na nogometnem igrišču župnijskega središča Pastor Angelicus ob stolnici. Ob 20.30 bo v stolni cerkvi srečanje, posvečeno umetnosti: javnosti bodo predstavili obnovljen oltar presvetega zakramenta, na ogled bodo tudi redkokdaj videni relikviariji. Ločeno in tudi skupaj bodo (tudi s skladbami goriških skladateljev) nastopili zbori Cappella Metropolitana, S. Ignazio, S. Lucia iz Podturna, Polifonico Caprivese in don Nino Bearzot iz Šlovrenca. Glavni praznik v tednu bo seveda slovesno somaševanje v soboto, 16. marca, ki jo bo ob 11. uri vodil nadškof Redaelli. Ob 18. uri bo v dvorani Della Torre Fundacije Cassa di Risparmio v Gosposki ulici svečana podelitev 19. nagrade sv. Hilarij in Tacijan: prejela jo bo upokojena goriška zdravnica, radiologinja dr. Roberta Chersevani. V nedeljo, 17. marca, bo ob koncu prazničnega tedna ljudski praznik: po maši pri sv. Ignaciju se bo na Travniku zbralo več skupin v srednjeveških oblekah, ki bodo nato v sprevodu krenili proti grajskemu naselju. / D

12.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!