KD Sabotin / Praznik sv. Valentina 2021

Piše: KV

ŠTMAVER / KD Sabotin

Skoraj leto dni je, odkar smo v teh posebnih koronskih okoliščinah. Ne moremo se družiti, organizirati praznikov, veselic in kulturnih večerov v živo … Človek pa je po naravi tak, da ne more živeti v osamljenosti. Potrebuje družbo in občutek neke pripadnosti, istočasno pa je iznajdljiv. Iz vseh teh antropoloških in bivanjskih razlogov smo se tudi pri Kulturnem društvu Sabotin odločili, da dobimo način, s katerim bomo obeležili naš praznik sv. Valentina. Tako smo se letos odločili, da pod pokroviteljstvom Zveze slovenske katoliške prosvete priredimo kulturni večer z naslovom Sveti Valentin ti podari prvi okus pomladi preko spleta. Medse bomo povabili novinarko Katjo Ferletič, ki nam bo predstavila svojo knjigo Stare jedi v novih loncih, v kateri so poleg domačih preprostih receptov naših non zbrane tudi kratke zgodbe iz vsakdanjega življenja, ki jih je Ferletičeva zbirala za svojo rubriko v Novem glasu. To je knjiga receptov in zgodovine malega človeka iz naših krajev, predvsem žensk. Tiste zgodovine, ki je v zgodovinskih knjigah ne beremo, a je prav tako pomembna. Z avtorico knjige se bo na večeru na neposrednem prenosu pogovarjala naša domačinka prof. Slavica Radinja.

Kulturni večer bodo popestrile še glasbene točke MoPZ Štmaver pod vodstvom Nadje Kovic; mlada domačinka in zborovodja otroškega zbora v vasi, Petra Feri, pa bo pela ob kitarski spremljavi prof. Martine Gereon.

Pesmi bodo popestrile slikovne podobe naše vasi z okolico, ki jih je prispevala Tamara Mizerit, ter slike s pustnih prireditev. V naši vasi brez pusta namreč ne gre; letos se bomo morali zadovoljiti le s slikami in spomini. Za tehnično izvedbo večera bo skrbel mladi Jurij Lavrenčič, grafično podobo in spletno stran pa smo poverili Ivanu Persoglii.

Vsi toplo vabljeni, da si ogledate neposredni prenos po Youtube kanalu KD Sabotin in na spletni strani www.kdsabotin.eu v soboto, 13. februarja, ob 19.30. Tako bomo vsaj virtualno povezani in nekaj skupnega doživeli. Uspelo pa nam je obdržati tradicionalno sveto mašo na nedeljo, ki bo ob 14.00 v vaški cerkvi v Štmavru. Za tipične štmavrske štruklje in piščanca pa bomo morali počakati na naslednje leto.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme