Praznik otroških in mladinskih pevskih zborov

21. revija Zlata grla bo potekala 12. in 13. aprila 2024

Po zelo uspešni lanski jubilejni izvedbi revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla je spet vse pripravljeno za veliki praznik petja, ki bo potekal 12. in 13. aprila v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Tudi letošnja izvedba bo res bogata ter bo malim in mladim pevcem ponudila različne trenutke druženja in skupnega ustvarjanja.

Osrednji dogodek 21. izvedbe revije Zlata grla bo v soboto, 13. aprila, ko bo na oder stopilo 400 pevcev sedemnajstih prijavljenih zborov. Na tekmovalnem koncertu se bo žiriji, ki jo sestavljajo Mirko Ferlan iz Gorice, Petra Habjanič Gregorc iz Ajdovščine in Jessica Lot iz kraja Fontatanfredda, predstavilo devet zborov. Med njimi Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Mateje Černic, zbor Audite Nova iz Štarancana in drugi zbori iz Slovenije. Najdaljšo pot do Gorice bo naredilo 60 pevcev zbora Osnovne šole Grm iz Novega mesta.

Zaradi velikega števila prijav so morali organizatorji razdeliti tekmovalni koncert na dva dela: ob 11. uri bodo pred žirijo stopili mladinski zbori, ob 14. uri pa otroški zbori. Sledil bo netekmovalni koncert s pričetkom ob 18. uri, ko bo zapelo osem slovenskih otroških zborov iz Italije. Med njimi bosta tudi novonastali otroški zbor Večstopenjske šole Gorica pod vodstvom učiteljice Martine Hlede in zbor OŠ Ljubka Šorli iz Romjana, ki je septembra spet začel z delovanjem po triletnem prisilnem premoru zaradi pandemije, z dolgoletno zborovodjo Lucijo Lavrenčič.

Na predvečer 21. revije Zlata grla, v petek, 12. aprila, ob 20.00 bo dogodek odprla druga izvedba Koncerta zlatih, na katerem bodo letos nastopili MeMlPS Emil Komel iz Gorice pod taktirko Mirka Ferlana, MeMlPZ Srečko Kosovel iz Ajdovščine pod taktirko Petre Habjanič Gregorc in dekliška skupina Piccolo coro Artemìa iz kraja Torviscosa pod taktirko Denisa Monteja. Prva dva sta se pred kratkim predstavila na zborovskih tekmovanjih v Celju in kraju Chiavari (Liguria), zadnji pa je decembra lani sodeloval z italijansko kantavtorico Eliso in letos nastopil na prestižnem odru festivala Sanremo z Annaliso in La Rappresentante di Lista.

V sklopu 21. revije Zlata grla bosta letos potekali pevski delavnici s priznanima glasbenima pedagogoma Ano in Tinetom Becem. Delavnic se bo udeležilo 95 učencev četrtih in petih razredov slovenskih osnovnih šol goriškega ravnateljstva. Namen delavnic je približati otroke k svetu glasbe in petja ter vzbuditi v njih interes za zborovsko dejavnost. Zanimanje za tovrstno pobudo je bilo res veliko s strani številnih šol z Goriškega, zato v prihodnje nameravajo organizatorji podobna srečanja prirediti tudi v drugih krajih in v sodelovanju z različnimi šolami.

Vstop je prost za vse koncerte na programu. Revijo prirejata Prosvetno društvo Vrh sv. Mihaela v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov iz Gorice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme