Praznik ob obnovitvi sedeža devinskih zborov

Doživet praznik za širšo skupnost. Tako bi lahko v enem stavku opisali praznovanje ob koncu izrednih obnovitvenih posegov na sedežu devinskih zborov, v katerem delujejo vse od leta 1988. Po treh desetletjih so v sezoni 2016/17 s pomočjo deželnega denarnega prispevka poskrbeli za redna obnovitvena dela: sanacijo strešne kritine, ureditev električne napeljave in razsvetljave ter preureditev ogrevalne napeljave. V minulem letu pa so Fantje izpod Grmade ponovno zaprosili deželno upravo za nov finančni prispevek, tokrat za izredna dela. Namenili so jim 40.000 evrov, s katerimi so prostore prilagodili novim zakonskim predpisom glede dostopnosti tudi za prizadete osebe, oziroma prilagodili sanitarije tem zakonskim določilom tudi z ustreznimi vstopnimi vrati. Uredili so potrebne napeljave, ki bodo omogočale boljše osvetljevanje in koriščenje elektronskih naprav. Postavili so stopnice na manjšo kaščo nad novimi stranišči in poskrbeli, da je kuhinja bolj uporabna.
Kot se spodobi ob koncu tako pomembnih posegov, so zbori v soboto, 9. t. m., priredili praznik. Člani Devinskega mladinskega krožka so si dogodek zamislili in zrežirali. Nina Pahor je z osvetljevanjem zgodovine gradnje sedeža in obnove teh prostorov strnjeno povezovala posamezne točke, s katerimi so predstavili vse, ki uporabljajo sedež. Na ekranu pa so predvajali niz fotografij, ki so dokumentirale gradnjo in obnovitvena dela. Slišali smo o OPZ Ladjica, ki je obenem tudi duša lutkarskih delavnic in gledališkega abonmaja Pristanišče. Nato sta Lara in Lara za devinsko podružnico SCGV E. Komel na kitaro zaigrali Pesem slovesa, ‘za stare ploščice’, kot so se pošalili. Za ‘bivanje’ na sedežu so se zahvalili tudi skavti vodov galeb in kondor, ki delujeta v Devinu. Dekleta DMK so nato povedala, da nekajkrat na leto nastopa tudi njihov ‘neredni’ zbor, ki je tokrat podal zasanjano priredbo ljudske Da bi jaz znala, in tako idealno uvedla fantovski zbor Devin-Nabrežina, ki je nastal pred tremi leti in ki včasih za vaje uporablja te prostore. V soboto pa je pod vodstvom Mirka Ferlana razveselil občinstvo z dvema pesmima.
Večer je bil seveda tudi priložnost, da so se prisrčno zahvalili ne le vsem podjetjem in posameznikom, ki so sodelovali pri tokratnih obnovitvenih delih, ampak izrecno tudi požrtvovalnemu predsedniku zbora Fantov izpod Grmade Igorju Antoniču, ki je bil, po zgledu svojega nonota Franca, ves čas ne le spodbujevalec in duša vseh obnovitvenih del, ampak je tudi osebno opravil nešteto delovnih ur za pripravo gradbišča. Ob njem so izpostavili še Ivana Komarja, Boruta Breclja in Marka Antoniča, ki so mu tudi veliko pomagali.
Skoraj neopazno se je tako sklenil prvi del večera, namenjen obnovi sedeža, in se z nastopom Ženskega zbora Devin, ki že nekaj let sicer ne poje, preobrazil v poklon zborovodji in organistu Hermanu Antoniču, ki je pred kakim mesecem obhajal svoj 70. rojstni dan. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
E. G.

DEVIN / Lepo doživetje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme