Praznik, ki je v ponos vsej vasi

Piše: DD

Števerjan / Vaška trgatev 2022

Neprijazno vreme ni skalilo praznika ob letošnji vaški trgatvi v Števerjanu. V soboto, 24. septembra, je bila namreč v popoldanskih urah napovedana že četrta izvedba posrečenega projekta, ki ga je pred nekaj leti daljnovidno zasnovala krajevna občinska uprava v sodelovanju z Vinoteko Števerjanski griči. Žlahtni sad skupne trgatve, pri kateri lepo število števerjanskih vinarjev prispeva po približno 20 kg lastnega grozdja ene izmed treh izbranih avtohtonih sort (rebule, malvazije ali tokaja), je reprezentančno vino, ki je v poseben ponos vsem prebivalcem briške vasi in seveda celi občini. In tudi tokrat je bil praznik zelo občuten!

Vesela druščina, ki je ponavadi krenila na pot s križišča na Bukovju, se je tokrat zbrala bliže cilju, pred domačijo Mania’ na Valerišču, pred kletjo, kjer je nastalo reprezentančno vino 2021. Sprevod je tudi letos vodil podžupan Marjan Drufovka za krmilom traktorja, ki je vlekel z nageljni, rožmarinom in roženkravtom okrašeni voz z grozdjem. Do kleti Simona in Evgena Komjanca na Mocverju, ki ji je zaupana vinifikacija letošnjega vina, so ga – ob zvokih harmonike Samueleja Miana in kitare Mihaela Corsija – razigrano in navdušeno spremljali otroci in vsi ostali. Pred Komjančevo kletjo so si takoj zavihali rokave in grozdje 36 letošnjih vinarjev začeli predelovati. Prva ga je v repkalnik vrgla županja Franca Padovan, za njo odbornica Martina Valentinčič in ostali, cele družine ali pa tudi sami otroci, ki so že spet dokazali, da jim gre tudi delo v kleti zelo od rok.

Reprezentančno občinsko vino predstavlja krajevno skupnost doma in v svetu. Projekt je občini v veliko zadovoljstvo, je v svojem nagovoru poudarila županja. V velik ponos ji je, ko lahko gostom v občinski hiši ali na posebnih dogodkih podarijo to vino; prav vsi ga zelo cenijo. “Naša občina je verjetno ena redkih občin v Italiji, ki ima reprezentančno vino, sad vseh in ne enega samega.” Zato se je iskreno zahvalila vsem, ki so grozdje darovali tudi letos, na poseben način kmetiji Simona in Evgena Komjanca, kjer bo nastalo letošnje vaško vino; za naslednje naj bi se čez leto dni “spustili niže, na Jazbine”, je namignila ter vsem navzočim zaželela veliko zdravja in uspehov. “Naša vrata so vedno odprta za vse!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme