Praznično tridnevje v Štmavru

Piše: KV

Živahno delovanje KD Sabotin

Na sedežu štmavrskega društva KD Sabotin je v tem času zelo pestro. Prišel je pust in bliža se valentinovo, ki ju bodo neutrudni Štmaverci obeležili s tridnevnim vaškim praznovanjem in udeležbo na raznih pustnih povorkah. Prva je bila v Gorici že v nedeljo, 11. februarja, sledi ji povorka v Tržiču. Zaradi grdega vremena pa je bil sprevod v Sovodnjah prestavljen ravno na dan, ko se bo v Štmavru sklenil praznik vaškega zavetnika in zaščitnika zaljubljencev sv. Valentina. “Čeprav sovodenjska povorka časovno sovpada s šagro, se bomo potrudili in ohranili oba običaja,” pravijo delavni Štmaverci, ki se trdno držijo starega običaja in skrbijo, da ne bi izumrl.

Praznično tridnevje se bo pričelo v petek, 16. februarja, ob 20. uri s tradicionalno tekmo v briškoli, kjer bo kakor vsako leto priložnost za klepet in prigrizek.

Nadaljevalo se bo v soboto, 17. februarja, ob 20. uri s kulturnim programom, ki bo letos posvečen kamišibaj gledališču. Otroci iz vrtca Pikapolonica iz Pevme bodo predstavili zgodbo Valentinovo, ko se štruklji cvrejo in ptički ženijo. Nastala je ob spoznavanju Štmavra skozi pripovedovanje domačina Lovrenca Peršolje, obiska vasi in sodelovanja pri pripravi štmavrskih valentinovih štrukljev. V vrtcu skušajo otrokom približati okolje, v katerem odraščajo, bodisi naravo bodisi zgodovino in običaje. Sad ene od takih dejavnosti je tudi zgodba Valentinovo, ko se štruklji cvrejo in ptički ženijo, za besedilo katere je poskrbela Laura Hvalič, ilustracije so delo Sare Komauli (na sliki), zgodbo pa bodo občinstvu predstavili vrtčevski otroci zadnjega letnika. Izvedenka Katerina Ferletič bo predstavila kamišibaj zgodbi Nekoč je živela roža in Kam gre sonce, ko pride luna?

Glasbeni okvir večera bodo izoblikovali bodisi otroci bodisi odrasli. Pevmski otroški zbor, ki ga vodi Martin Srebrnič in ga sestavljajo otroci iz pevmskega otroškega vrtca in prvih dveh razredov osnovne šole, je nastal z namenom po kontinuiteti med vrtcem in šolo. Z ubranim petjem pa bo popestril večer tudi domači moški pevski zbor.

Glavni del praznovanja bo v nedeljo, 18. februarja, s slovesno sveto mašo v čast sv. Valentinu ob 10. uri v vaški cerkvi in šagro v društvenih prostorih, kjer bodo od 10. ure dalje ponujali jedi na žaru in tipične štmavrske štruklje. Zato vabimo vse vaščane in prijatelje iz bližnje in daljne okolice na tipične štmavrske štruklje in kozarček rujnega, da skupaj preživimo nekaj lepih trenutkov v sproščenem druženju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme