Praznično poimenovanje večstopenjske šole v Dolini

Dolinčani se bodo še dolgo spominjali prejšnje sobote. V jutranjih urah so namreč z bogatim programom slovesno razglasili poimenovanje večstopenjske šole v Dolini po Josipu Pangercu, rodoljubu in vsestransko aktivnem Istranu, ki je v začetku 20. stoletja ogromno naredil za ljudi svoje regije. Občinsko delo, gospodarstvo, šolstvo in kultura: to so bili stebri Pangerčeve dediščine, ki živi in raste še danes.
Vaško praznovanje se je pričelo v župnijski cerkvi sv. Urha škofa, kjer je mašo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran ob spremstvu msgr. Franca Vončine in g. Metoda Lampeta. Združeni pevski zbor tržaške ZCPZ je pospremil poučno pridigo o Pangerčevem življenju.
Rodil se je leta 1868 v ugledni družini, ki mu je omogočila šolanje na ljubljanski realki. V orglarski šoli Cecilijinega društva ga je glasbo učil Anton Fürster, kar je pridno izkoristil po vrnitvi v Dolino leta 1883, kjer je zbral zbor čitalniškega društva, skladal in širil glasbeno kulturo. Delu kot občinski tajnik je sledilo županovanje, leta 1901 je postal predsednik obmejnega šolskega sveta, s čimer je postavil temelje slovenskega šolanja v takratni istrski mejni grofiji. Zgradil je pet šolskih poslopij v dolinski in eno v miljski občini, vključno s sedežem ravnateljstva. Po služenju Avstro-Ogrski v prvi svetovni vojni in tudi v pomembnejših vojaških funkcijah (med drugim je bil vitez cesarskega reda Franca Jožefa) se je vrnil v službo na območje s častno nalogo. Leta 1921 je postal odbornik v izrednem kraljevem deželnem istrskem odboru, v katerem se je zavzemal za ohranjanje avtonomije in pravic slovanskih narodov. Pangerca lahko imamo za enega prvih antifašistov! Svoje življenje je daroval drugim: bil je ustanovitelj slovenskega izobraževalnega in pevskega društva Vodnik, dolga leta je vodil župnijski zbor in orglal, bil je predsednik Okrajne kmetijske in vinarske zadruge, ustanovil je prvi bančni zavod v Bregu, pa tudi celo prvo zdravilišče po Kneippovem načinu v deželi. To je dokazala tisočera množica na pogrebu leta 1925. Pangerčevo bogato, a kratko življenje je prekinila bolezen.
Spominsko obeleženje in poimenovanje večstopenjske šole v Dolini je končna oddolžitev temu zgodovinskemu liku, znak hvaležnosti sedanje generacije Pangerčevemu poslanstvu. Dogajanje, ki se je v sprevodu ob spremstvu Pihalnega orkestra Breg, narodnih noš in praporščakov premaknilo na sedež večstopenjske šole, so oplemenitili pevci MoPZ Valentin Vodnik in prisotnost pomembnih gostov. Županja Fulvia Premolin je poudarila pomen šole za graditev skupnosti različnosti in omikanega sožitja, častna govornica, pooblaščena ministrica Republike Slovenije, zgodovinarka mag. Anja Fabiani, pa je ob biografiji predstavila tri stebre Pangerčevega življenja: entuziazem, altruizem in vero. V prepolnih prostorih so svoj doprinos dali tudi najmlajši s krajšim kulturnim programom. Pomembne zasluge za mejnik v vaški zgodbi pa ima vsekakor mladi Marko Manin, ki se je posvetil raziskovanju Pangerčevega življenja in izvedbi celotnega projekta.
Jernej Šček

Lik Josipa Pangerca žareče zapisan v srcu istrske regije

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme