Praznično in občuteno slovo od stare šole

Piše: Kat

Sovodnje ob Soči / Ob 40. obletnici poimenovanja šole po Petru Butkoviču-Domnu

Nova osnovna šola v Sovodnjah bo funkcionalna, energetsko varčna, okolju prijazna in varna stavba, kjer se bodo v slovenskem jeziku še naprej učili novi rodovi Sovodenjcev. “Dela se nadaljujejo po programu, v kratkem bodo nameščena okna in vrata, septembra bo vse nared za začetek pouka,” je dejal župan Luca Pisk, ki je spregovoril na prireditvi z naslovom Slovo od šole. Dogodek je potekal v četrtek, 9. junija, ob praznovanju 40. obletnice poimenovanja sovodenjske šole po Petru Butkoviču-Domu. Sovodenjci so se tako poslovili od dosedanje osnovnošolske stavbe in simbolično stopili v novo.

Praznovanje je potekalo v občinski telovadnici in udeležilo se ga je veliko število domačinov, osnovnošolcev in njihovih sorodnikov ter štirideset predstavnikov vseh generacij, ki so se v stari stavbi šolali. “Na ta način so v imenu vseh učencev počastili ta prostor učenja in tkanja medsebojnega spoštovanja in prijateljstva”. Luca Pisk je povedal, da je vas pridobila novo osnovno šolo leta 1974, osem let kasneje pa je bila stavba poimenovala po Butkoviču, “zbrali smo se, da bi se naši šoli oddolžili za vse lepe trenutke, ki smo jih doživeli v njej”. V imenu letnikov 1990 je Maja Devetak prebrala priložnostno poezijo, nato pa je besedo prevzela ravnateljica Sonja Klanjšček.

“Pod besedo šola se bohoti veliko pomenov. To je lahko stavba, v kateri smo vsi preživeli vrsto let, to je lahko načrt učenja, to je lahko tista šola, ki ni šala, to smo lahko ljudje, ki šolo obiskujemo in ji dajemo krila, to so učenci in učenke, zaradi katerih sploh šola obstaja. Vsak od teh pomenov je pomemben.” Po teh besedah je ravnateljica spregovorila o zaslugah naših prednikov, ki so si “šolo izborili in priborili tudi z velikimi žrtvami.” “Občina nam gradi novo šolo in mi vsi smo tega zelo veseli; do stavbe, ki nas sedaj gosti, pa nismo ravnodušni – v njenih učilnicah in hodnikih odzvanjajo klici, pesmi, smeh in jok, hude in prijazne besede številnih generacij,” je dejala.

Katerina Citter je prebrala še spomina učiteljice Egle Frandolič in učenke Valentine Nanut, nato pa so besedo prevzeli malčki. Pod vodstvom Jane Drassich in pridnih učiteljic so pripravili živahen nastop. Zapeli so šolsko himno, pesem Otroci sonca ter ob koncu, skupno z učiteljicami, še igrivo Jaz ne grem v šolo. Najmlajši so dokazali, da so se med šolskim letom veliko novega naučili, petošolčki so prikazali lik Petra Butkoviča-Domna, vsi skupaj pa so z ljubkimi prizorčki, pripovedovanjem ugank, šal in zgodbic ustvarili živahno vzdušje. Očitno je bilo, da so se malčki med nastopom zabavali, povsem slovesno pa so nastopili petošolci, ko so pred novo šolo predali ključe stavbe svojim naslednikom. Po prireditvi v telovadnici so namreč udeleženci v sprevodu krenili do nove stavbe, kjer sta ravnateljica in župan odkrila tablo z imenom nove šole – tudi ta bo poimenovana po Petru Butkoviču-Domnu.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme