Praznično dogajanje je združilo krajane

V nedeljo je bilo v občinski sejni dvorani v Špetru še posebej praznično saj so od tu v eter oddajali jubilejni Nediški zvon, ki že štirideset let povezuje Benečane z radijskimi poslušalci iz Trsta, Gorice in seveda Slovenije.
Radijska in televizijska ekipa RAI z Martino Repinc na čelu je pred ekran povabila vse, ki na katerikoli način in na najrazličnejših področjih delujejo v Benečiji. Prisotne je pozdravila tudi senatorka Tatjana Rojc, ki je prisostvovala celotnemu snemanju, pred mikrofon pa so stopili vsi nekdanji uredniki oddaje, med njimi Igor Tuta ter Giorgio Banchig in dolgoletni sodelavec Riccardo Ruttar. Med gosti je bi seveda tudi Zdravko Likar, večni, neutrudni spremljevalec Benečije, svoje načrte so predstavili nekateri predstavniki krajevnih uprav, med njimi gostitelj, župan Zufferli, zapel je zbor Fajnabanda, poslušalci pa so lahko prisluhnili pripovedi o krivapetah, starim popevkam ter krajšim izjavam domačinov in krajevnih kulturnih delavcev iz Nediških, Terske in Idrske doline.
Urednica oddaje Nediški zvon Alenka Florenin, ki je bila tokrat tudi napovedovalka in povezovalka večera, je prisotne živahno ter s poznavalsko spretnostjo spremljala skozi zgodovino in življenje Benečije, ki, kot je poudarila odgovorna urednica slovenskih programov Rai, Martina Repinc, nikakor ne sme ostati na obrobju slovenskega in deželnega dogajanja, temveč mora biti aktiven člen zamejskega in vseslovenskega življenja.
Navdušenje občinstva, ki je s ploskanjem in pozornostjo sledilo uro in pol trajajoči oddaji, je še enkrat potrdilo, da Benečija in Benečani vse bolj potrebujejo dogajanje, ki naj jih z ostalimi sonarodnjaki povezuje v enoten slovenski kulturni prostor.

Piše Suzi Pertot: ŠPETER / Štiridesetletnica Nediškega zvona

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme