Praznični vikend z uspešnicami

Prvomajski prazniki bodo posebno bogati z gledališkimi doživetji, saj bo Slovensko stalno gledališče priložnostno povečalo število spletnih srečanj. Od petka do nedelje bo na sporedu Sezona na kavču s štirimi predstavami severnovzhodnih italijanskih gledališč, v petek, 1. maja pa praznični bonus z uspešnico Kako postati Slovenci v 50 minutah. Predstava, ki ne potrebuje nadnapisov, bo ob 18.00 zabavala slovensko in italijansko govoreče gledalce z zgodbami in nasveti za uspešno življenje v večjezičnem prostoru. Koprodukcija SSG-Razseljeni-Glasbena matica je samoironična predstava o tradicijah, stereotipih in običajih na meji, s katerimi je režiserka Sabrina Morena ustvarila virtualni dialog med Danijelom Malalanom v živo in Alessandrom Mizzijem na projekcijah.Šaljive in posodobljene priredbe slovenskih mitov, koristni priročniki za čim uspešnejšo »uporabo« osmic ali slovenskih nakupovalnih središč, nasveti za boljše medsebojno razumevanje v vsakdanjih situacijah, nenazadnje tudi jezikovni napotki, so nekatera poglavja v dolgi vrsti zabavnih prizorov, v katerih se bo obmejni gledalec zlahka prepoznal in še toliko bolj zabaval. Avtorji predstave so poleg režiserke in izvajalcev tudi Martina Kafol in Martin Lissiach. Glasbeno kuliso v živo ustvarja harmonikar Boštjan Zavnik.

Istega dne ob 20.00 bo sledila prva predstava novega vikenda sodelujočih gledališč iz Trsta, Veneta in Bocna. Petek zvečer bo kot običajno namenjen predstavam Stalnega gledališča iz Bocna, ki bo tokrat predvajal dramo o delavskih migracijah Jeklarne. V soboto in v nedeljo bosta na sporedu kot vedno najprej ponudba Stalnega gledališča iz Veneta, tokrat Tovarna Ascania Celestinija, nato Stalnega gledališča FJK, s predstavo Italijanski sindrom Lucie Calamaro o ženskah iz vzhodne Evrope, ki delajo v Italiji kot hišne pomočnice in socialne oskrbovalke.

V nedeljo, 3. maja ob 18.00 bo ponovno na vrsti Slovensko stalno gledališče, z eno najbolj markantnih uprizoritev zadnjih desetletij: Hamlet v režiji Matjaža Fariča. Shakespearjeva mojstrovina je v tej predstavi pridobila mladostne, rokovske poteze, z glasbo Laibachov in koreografskimi trenutki, a tudi z globoko analizo večne drame danskega princa, ki ga kreacija Klemna Janežiča postavlja v zgovorno razsežnost mladostniške strasti in idealizma. Hamlet je emblem dvomečega intelektualca, ki ga barbarska kultura sili v maščevanje očetove smrti in prestola. Glavni junak ustvari svojo strategijo, ki mu kmalu spolzi z rok. Verjetno najpopolnejše in najkompleksnejše Shakespearjevo besedilo sodi med stebre klasičnega gledališča; v njem sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, ki je razpeta med političnimi in ideološkimi krizami. Nedeljska povezava na facebook strani in youtube kanalu SSG bo dostopna od 18. ure dalje in bo trajala 48 ur.

 povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

Petek, 1. maj, ob 18.00

Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine

Sabrina Morena, Martina Kafol, Martin Lissiach, Danijel Malalan, KAKO POSTATI SLOVENCI V 50 MINUTAH

povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

  

Petek, 1. maj, ob 20.00

Stalno gledališče v Bocnu

Antonio Caldonazzi, Andrea Castelli, Sandro Ottoni, JEKLARNE

povezava: https://www.youtube.com/channel/UCSGzMJmAGXtdseAD1vNZZLw

 

Sobota, 2. maj, ob 20.00

Stalno gledališče iz Veneta

Ascanio Celestini, TOVARNA

povezava: https://www.youtube.com/channel/UC47UWLSOVSw1z7jHQWo8zdw

  

Nedelja, 3. maj, ob 18.00

Slovensko stalno gledališče

William Shakespeare, HAMLET

povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

 

Nedelja, 3. maj, ob 20.00

Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine

Lucia Calamaro, ITALIJANSKI SINDROM

povezava: https://www.youtube.com/user/rossettitrieste

Kako postati Slovenci in Hamlet 48 ur na spletu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme