Praznična nedeljska sv. maša in podelitev klasa Majdi Zavadlav

Ves prejšnji teden se je v Štandrežu ob godovnem dnevu sv. Andreja apostola, domačega farnega zavetnika, zvrstilo več srečanj za poglobitev duhovnosti, pa tudi kulturnih prireditev, ki so jih kot vsako leto pripravili štandreška župnija sv. Andreja apostola, PD Štandrež in društvo sKultura 2001. Višek praznovanja je bila slovesna sv. maša na sam praznik sv. Andreja ap. v nedeljo, 30. novembra 2014. V prostorni farni cerkvi, ki jo krasijo čudovite poslikave Toneta Kralja, se je zbralo veliko vernikov. Na koru so zelo ubrano in občuteno peli pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora Štandrež pod vodstvom Tiziane Zavadlav in ob orgelski spremljavi Silvana Zavadlava. Vstopna pesem je seveda zazvenela v čast sv. Andreju, ob koncu pa se je oglasila pomenljiva adventna K nebu povzdignimo Brede Šček. Praznično mašo je vodil g. Božo Rustja, tudi on srebrnomašnik kot štandreški župnik, dekan Karel Bolčina, ki je prisrčno pozdravil gosta, mu čestital ob jubileju duhovništva in spomnil, da je g. Božo tudi urednik revije Ognjišče in izdajatelj veliko knjig. Nekatere so bile na voljo kupcem na stojnicah pred štandreško cerkvijo, kjer je bila božična tržnica, na kateri so ponujali sladke dobrote, pa tudi lepe adventne venčke, ki so jih izdelali otroci na sobotni jutranji adventni delavnici. G. Rustja se je v homiliji navezal na evangelij o tem, kako je Jezus povabil Andreja, “prvozvanega”, kot o njem pravijo pravoslavci, ki ga postavljajo pred brata sv. Petra, naj hodi za njim. Sv. Andrej se je srečal s Kristusom in je takoj še svojega brata povabil, naj hodi za Jezusom. To je sporočilo za nas: naj hodimo za Kristusom in na to pot naj zvabimo še druge. Kristus se namreč tudi nam, kot se je tedaj ubogim ribičem, približuje v drobnih vsakdanjih stvareh. Spoznavati ga moramo sredi enoličnosti vsakdana. In kot sta sv. Andrej in sv. Peter vse zapustila in šla za Kristusom, tako se moramo tudi mi celostno predati Gospodu, z vsem srcem in vso dušo. “Naj nam sv. Andrej izprosi, da bomo tudi mi pozorni na Božja povabila, na njegov klic in da se bomo celostno odzvali nanj in še druge vodili h Gospodu”, je svoje misli sklenil g. Rustja.
Po občuteni mašni daritvi, pri kateri sta berili prebrala Majda Zavadlav in Samo Zavadlav, otroci pa so prinesli darove, je g. Bolčina povabil vernike na slovesne večernice (napovedana tombola po njih je odpadla) in spomnil, da se s to nedeljsko sveto mašo začenja jubilejno leto za štandreško skupnost, in sicer obeležitev 50-letnice župnijskega doma. Za to veliko pridobitev, za katero ima velike zasluge pok. župnik Jožef Žorž, se bodo Štandrežci celo leto zahvaljevali Bogu.
K prvi vrsti klopi je nato pristopil predsednik društva sKultura 2001 Marjan Breščak in svečano podelil letošnje priznanje klas 2014 za posebne zasluge na vzgojnem in kulturnem področju Majdi Zavadlav, ki je kot vzgojiteljskemu delu popolnoma predana učiteljica na pot učenosti pospremila kar nekaj generacij otrok, kot vneta kulturnica, predvsem kot ljubiteljska igralka, pa podarila gledalcem ničkoliko komedijskih likov, ki so se živo izrisali v njeni vsakič temperamentni igri. V utemeljitvi, ki jo je prebral Breščak, je zapisano: “Majda Zavadlav se je rodila l. 1949 v Volčah pri Tolminu. V Štandrež se je preselila nekaj tednov po rojstvu. Tam je obiskovala osnovno šolo, srednjo in učiteljišče je končala v Gorici. Po uspešno opravljenem natečaju v Trstu je poučevala nekaj let v Devinu, Štmavru in Gorici. V šolskem letu 1978-79 je začela poučevati na OŠ Fran Erjavec v Štandrežu, kjer je ostala do upokojitve l. 2007. Poleg šolskega pouka je z učiteljem Ivom Bolčino pripravljala vsakoletne šolske prireditve in slovesnosti ob poimenovanju štandreške osnovne šole po Franu Erjavcu leta 1980 in ob proslavi 150-letnice štandreške šole l. 2007. Poleg šolskih obveznosti je zelo aktivna na kulturnem področju. Več let je pela pri otroškem zboru pod vodstvom Elvire Chiabai, 18 let pa pri mešanem zboru Štandrež. Posebno aktivna in uspešna je na dramskem področju. V štiridesetih letih je odigrala 57 predstav, v katerih je večkrat imela glavno vlogo. Prejela je številna priznanja in nagrade. Najprestižnejša je nagrada na državni ravni za ljubiteljske igralce, ki nosi ime po Stanetu Severju in so ji jo izročili, skupaj z Božidarjem Tabajem, v Škofji Loki l. 1999. Igra Stara garda, v kateri nastopajo Majda Zavadlav, Božidar Tabaj in Marko Brajnik, je l. 2004 prejela najvišje priznanje in prvo nagrado na Linhartovih srečanjih, na katerih je tekmovalo nad 150 gledaliških skupin iz vse Slovenije in zamejstva.
Z mladimi je večkrat pripravljala prizore ob miklavževanjih. Še danes stalno obiskuje slovenske vrtce in osnovne šole na Goriškem in otrokom pripoveduje in prikazuje razne pravljice”.

Erika Nardin pa je poslušalce seznanila še z besedilom na samem priznanju. Majdi Zavadlav je čestital goriški župan Ettore Romoli in se ji zahvalil za vse, kar je napravila v dobrobit skupnosti. Ob županu sta bila tudi goriška občinska svetnika iz vrst SSk Marilka Koršič in Božidar Tabaj. Zavadlavova je ob zahvali povedala, da je presrečna ob prejetju tega priznanja, a je ob tem tudi pomislila: “Ojej, taka priznanja dobijo stari”! A nekdo ji je v nedeljo zjutraj rekel: “Bodi vesela, da si prva mladenka, prejemnica klasa! ”. Teh besed je bila seveda zelo vesela. Zahvalila se je društvu sKultura 2001, njegovemu predsedniku Marjanu Breščaku, pa tudi vsem prisotnim, predvsem pa svoji družini, ki ji je pomagala pri uresničitvi njenih ciljev, pa še staršem, ki so ji zaupali svoje otroke, da jih je lahko učila, vzgajala in jih vodila pri dramskih dejavnostih. Zahvalo je namenila tudi vsem “vam, ki me spremljate pri gledaliških predstavah, me podpirate; hvala tudi zato, da smo skupaj. Hvala lepa še enkrat za ta izjemni dogodek”.
Iva Koršič

ŠTANDREŽ / Ob praznovanju vaškega zavetnika

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme