Pravi spektakel za dirkalnike

Piše: Tamara Mizerit

12. Rally Show Santa Domenica

Zadnji konec tedna v novembru smo se peljali na 12. Rally Show Santa Domenica (RSSD) pri Sveti Nedelji blizu Zagreba, saj smo z našim goriškim klubom Scuderia Gorizia Corse tu že stalni gostje. Rallyshow je adrenalinsko, dirkaško doživetje drsenja z dirkalniki po makadamski podlagi, s hitrimi in tehnično zahtevnimi odseki, šikanami, vodnimi ovirami, prevali in skoki. S prijatelji, navdušenci takih adrenalinskih dirk, smo se odpravili najprej do samega prizorišča v areno kamnoloma Savršćak pri Samoboru, kjer so tekmovalci že postavljali šotore za servisiranje vozil ter se pripravljali na popoldanski “shakedown” (poskusne vožnje za spoznavanje dirkalnikov in proge).

Tokratni izvedbi je botrovalo suho in lepo, a mrzlo vreme vse do konca. Prijavilo se je 67 posadk iz sedmih držav;  organizatorji so jih lepo pozdravili in predstavili kot običajno v samem centru Svete Nedelje, že lepo praznično okrašenem z lučkami, glasbo, stojnicami, kuhanim vinom, druženjem in ognjemetom. Sobotni shakedown se je končal s 1. mestom Avstrijca Simona Wagnerja (Skoda Fabia R5), kar mu je omogočilo izbiro njaboljšega startnega položaja za nedeljsko dirko. Njemu je šel v roke pokal 3. Robert Vojvodić Memorial, v spomin na prerano preminulega sodelavca, prijatelja in pobudnika dirke. Na 2. in 3. mestu sta mu sledila Madžara Ròbert Bùtor (Citroen C3 WRC) in Péter Ranga (Skoda Fabia R5), ki je z odra namignil, da bo izid nedeljske dirke negotov vse do konca. In točno to se je zgodilo. Na prvi etapi je Bùtor prevzel vodstvo nad Wagnerjem, ki je nato z dirke izpadel v drugi etapi, saj se je z dirkalnikom obrnil na streho. Ranga se je tako uvrstil na drugo mesto, za njim pa slovenski voznik Aljoša Novak (Skoda Fabia Rally2 Evo). V tretji etapi se je zopet vse zaobrnilo, saj je Novaka prelovil Madžar Sasa Ollé (Skoda Fabia R5) ter v četrti, zadnji etapi, bil hitrejši od Range in zasedel končno drugo mesto. Kljub vsem tem preobrazbam skozi ves dan je Bùtor ohranil vodilno mesto in postal tako zmagovalec letošnje izvedbe RSSD.

Iz našega kluba Scuderia Gorizia Corse sta se prijavila Luigi Terpin in Stefano Ierman z dirkalnikom Skoda Fabia R5 podjetja Motor Team iz Trenta in se prvič preizkusila v vožnji dirkalnika na štirikolesni pogon. V prvi nedeljski etapi sta zasedla 24. mesto skupne uvrstitve, a se nista prepustila malodušju in tako sta v zadnji etapi skočila kar na 10. mesto. Na koncu sta zasedla 14. mesto skupne uvrstitve, 1. mesto med italijanskimi posadkami, 8. mesto klase RSSD1 ter 4. mesto pokala Valvoline Master Trophy. Luigi Terpin, za prijatelje Gino, poznan na Goriškem po avtokleparski delavnici v Podgori, pravi, da se je vedno želel preizkusiti v vožnji takega vrhunskega dirkalnika in je s tem zadovoljen. Tudi njegov sovoznik, Stefano Ierman, je z dirkalnikom in s samo dirko zadovoljen, saj nam je povedal, da takega vzdušja ob progi ne dobiš nikjer drugje.

RSSD je največja in najbolj obiskana rallyshow dirka na tem koncu Evrope v organizaciji enega najmlajših hrvaških avtomotoklubov AKK Sveta Nedelja. Dirka je zaradi nizkih stroškov vpisnine finančno veliko bolj dostopna kot druga rally tekmovanja, zato privablja, poleg že izkušenih, veliko novih posadk, ki se želijo približati svetu rallyja. Predsednica AKK Sveta Nedelja Tajana Vojvodić-Pinky in predsednik organizacijskega odbora Daniel Vojvodić sta se zahvalila vsem, ki so pripomogli, da se je tudi letošnja izvedba dirke uspešno končala brez težav in nevšečnosti, kajti pri pripravi je največ pozornosti namenjeno prav varnosti, s prošnjo, da gledalci, fotografi in snemalci spoštujejo navodila redarjev. Vsi smo nekako postali del te številne ekipe, ki se vsako leto zbere na tem čudovitem spektaklu, kajti druži nas isto veselje do tega športa.

Vidimo se prihodnje leto v novembru na 13. izvedbi RSSD-ja, saj so priprave že stekle.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme