Pravi rally spektakel na Vipavskem

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Tamara Mizerit

Slovensko državno prvenstvo v rallyju, ki šteje tudi za Alpe Adria Rally Cup in Austrian Rally Challenge, se prične na Vipavskem, kjer so minuli konec tedna hrumeli motorji dirkalnikov, po žabeljskih rajdah pa škripale gume še pozno v noč. Rally je na Vipavskem doma, saj je dvanajsta izvedba dirke čudovito uspela, zato se organizatorji (AK Ajdovščina Motorsport) in vsi pomočniki tega velikega tridnevnega dogodka lahko oddahnejo. Rally Vipavska dolina velja, skupaj z Rallyjem Nova Gorica, za enega najbolj obiskanih športnih dogodkov daleč naokrog, kar lahko potrdi tudi dobrih 20.000 gledalcev, ki so kljub prazničnim dnevom množično zasedli vse atraktivne točke dirke. Posadke so se predstavile v četrtek na Lavričevem trgu v Ajdovščini, prijavljenih je bilo 89, največ slovenskih, ostale pa iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Madžarske. V petek in soboto so morali dirkači prevoziti skupno 96 km hitrostnih preizkušenj, s superspecialom v petek zvečer se je dirka tudi uradno začela. Ostale hitrostne preizkušnje so bile: Predmeja, Višnje, Planina in legendarna Velike Žablje, kjer se je letos, ob sončnem vremenu, nabralo lepo število gledalcev in navijačev. Zmaga je na koncu šla v roke ekipi Laurencich-Mlakar (Škoda Fabia Rally2) našega kluba Scuderia Gorizia Corse, ki je za pet sekund ugnala najboljšega domačega dirkača Marka Grossija (Hyundai i20 Rally R5), medtem ko je branilec naslova Rok Turk (Hyundai i20 Rally2) bil primoran odstopiti zaradi tehničnih težav s turbino in tako prepustiti tretje mesto v skupni razvrstitvi Avstrijcu Danielu Mayerju (Peugeot 208 T16).

Iz našega kluba sta bili prijavljeni tudi ekipi Grendene-Ziani (Opel Astra Grupa A) in Benossi-Delbello (Renault Clio Grupa N), ki sta dirko žal predčasno končali zaradi okvare in zdrsa s cestišča. Obe sovoznici sta uspešno opravili letošnji tečaj za sovoznike, ki ga organizira naš klub, ter se tako preizkusili v prvi tekmi na slovenskih tleh. Dirko je pravzaprav končalo le 58 posadk.

Pred tem so se ekipe našega kluba udeležile še dveh dirk v Avstriji, in sicer Rallyja Rebenland in Rallyja Lavanttal, kjer so dosegle dobre in zadovoljive rezultate v skupnih razvrstitvah. Konec maja pa nas čaka naslednje tekmovanje za državno prvenstvo na Rallyju Velenje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme