Poziv stranke Slovenska skupnost tržaškim volivcem

Nobenega dvoma ni, da je izbira kandidata za župana na bližnji balotaži bistvenega pomena za prihodnost Trsta in še predvsem za našo narodno skupnost. Tokrat ne gre samo za našo volilno pravico, ampak predvsem za našo skupno dolžnost – preprečiti nov vzpon Slovencem in ostalim nasprotnih sil. Z udeležbo na balotaži ne odločamo samo o nas, ampak  bolj o naših potomcih in o družbi, v kateri živimo in delamo. Kdor tokrat ne bo volil, bo prepustil drugim, da odločajo o bistvenih rečeh.

Izvolitev dosedanjega župana pomeni prepustiti Trst v rokah Bratov Italije, kamor sodijo somišljeniki stare misovske stranke. Žal vsi predobro vemo, kaj to pomeni, še predvsem na področju uživanja in uveljavljanja pravic naše narodne skupnosti. Vsi vemo, kako se je zaradi vpliva določenih nam nasprotnih svetnikov ali odbornikov zanemarjal razvoj našega šolstva, prezirale naše jezikovne pravice, spoštovanje ustanov, ureditev naših krajev, spoštovanje postopkov za Narodni dom, ureditev spominskih točk. Stranka Bratje Italije bo v tržaškem občinskem svetu imela kar tretjino svetnikov večine. Med njimi so osebe, ki so skrajno nacionalistično profilirane. Gre za ljudi, ki ne zagovarjajo dialoga in medsebojnega sodelovanja, ki ne spoštujejo naše identite in zasmehujejo krvavi davek, ki smo ga Slovenci plačali v dobi fašizma. Vsi ostali podporniki Dipiazze pa si bodo razdelili preostala mesta. Bratje Italije bodo močno prisotni v mestnem odboru, skoraj gotovo s podžupanom, ki bo pravi župan, glede na težave, ki se pojavljajo in ne jamčijo nadzora nad tako skupino.

Francesco Russo poučuje na univerzi, je torej v stiku s svetom znanosti in proizvodnje, a tudi z mlajšimi generacijami. Ima vizijo Trsta, ki je odprt v prihodnost in prijazen do sosedov, je pripravljen spoštovati pravice, poskrbeti tudi za okolico in za kraško podeželje ter skrbeti za naslednje generacije. Konservativne politike so lahko prijetne, a pomenijo še nadaljnjo izgubo mladih in izobraženih ljudi, podjetnih sil in krčenje prebivalstva ter razvoja.

Izbira, ki je pred nami, je tokrat zelo enostavna: kakšen Trst z okolico si želimo kot občani in Slovenci? Si res lahko želimo upravo, ki napoveduje vrnitev mrkih časov in zastoj razvoja? Ne, mi verjamo in delamo za upravo, ki je prijazna ljudem in naši skupnosti, ki spoštuje našo zgodovino, jezik in identiteto in dela za prihodnost.

Kot Slovenska skupnost seveda nimamo najmanjših dvomov: za nas je bistveno, da naš svetnik vstopi v občinski svet! Ne smemo dopustiti, da bomo prvič po vojni odsotni iz mestnega občinskega sveta. To bi pomenilo hudo vrzel za slovensko in tudi za splošno politiko. Saj gre za demokracijo in za močnejšo prisotnost naših izkušenih ljudi v zelo težkem trenutku. Spoštujemo vse, a nam ne more biti vseeno, ali bomo imeli svojega predstavnika v občinskem svetu ali pa bodo o nas odločali le drugi.

Dne 17. in 18. oktobra 2021 MORAMO VSI NA VOLIŠČA – tudi tisti, ki so morda prvič ostali doma –  in prekrižati ime Francesco Russo. Ne glede na navezanost in simpatijo do osebe, saj gre za upravo tržaške občine v celoti! Gre za naš, slovenski glas v občinskem svetu! Z njegovo izvolitvijo bomo povečali število slovenskih svetnikov v tržaškem občinskem svetu.

Zaskrblja nas zato izjava novoizvoljenega svetnika Stefana Ukmarja, ki se je izrazil, da samo Demokratska stranka lahko izvoli Slovence. To pomeni nesprejemljivo odrekanje ostalim Slovencem, ki niso v Demokratski stranki, in drugim strankam, v katerih se Slovenci prepoznavajo, da konkurirajo za izvolitev. Gre za zanikanje osnovnega načela pluralne demokracije. Zato je bistvenega pomena, da se vodstvo DS izreče, ali gre za ponesrečeno in do vseh nas žaljivo misel posameznika ali gre za politično izbiro vodstva DS.

Tržaško pokrajinsko tajništvo Slovenske skupnosti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme