Goriška

Poziv k velikodušnosti  in vztrajnosti

Poziv k velikodušnosti in vztrajnosti

Dvajseti dobrodelni večer v Lokandi Devetak na Vrhu Sv. Mihaela

Lahko je organizirati en dobrodelni večer; veliko težje je z njim vztrajati leta in leta. S tem se lahko pohvali družina Devetak z Vrha Sv. Mihaela. Na že 20. dobrodelnem srečanju Težka izguba naj lajša tegobe se je namreč 7. oktobra v njihovi, priznani lokandi spet zbrala lepa množica, da bi se ob obletnici smrti žene, mame, babice, tašče, kuharice in vljudne gostilničarke Helke spomnila nje ter vseh sorodnikov in prijateljev, ki jih je rak iztrgal iz njihove srede, pa tudi da bi ukrenili, da bi ta spomin postal konkretno dejanje v prid tistim, ki se s hudo boleznijo borijo danes.
Sovodenjski župan Luca Pisk je prinesel pozdrav občinske uprave, ki od vsega začetka podpira pobudo, in v imenu prejšnje županje Alenke Florenin. Tudi deželni svetnik Igor Gabrovec se je zahvalil Čotovi družini, ki je s to “že pomembno tradicijo” pokazala, “kako naj reagiramo na težke trenutke”. Bolečino za umrlimi lahko spremenimo v dobra dela, tako da pozornost posvetimo še živim, je poudaril. Štefan Tomsič, predsednik sovodenjskih krvodajalcev, ki vrsto let sodelujejo pri dobrodelnem večeru, trdi, da “stvari, ki imajo smisel, trajajo v času”; spodbudno je videti, da je v sovodenjski občini med ljudmi živ čut solidarnosti in da take pobude podpirajo tudi pripadniki mlajših rodov. Z lepim slovenskim petjem je večer popestrila Fantovska skupina Devin-Nabrežina pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Mirka Ferlana, ki je nastala pred tremi leti, na koncu pa so navzoče s svojimi zabavnimi skeči spravile v smeh Irene, Tatjana in Martina, tri članice skupine Kababaretke, ki so prvič prišle na vrhovski večer s tržaškega Krasa.
Kot je povedala Tatjana Devetak, ki je večer povezovala, so znanstveniki naredili veliko korakov, za kar so svoj delež prispevali tudi udeleženci večera na Vrhu. Zbrana sredstva so namreč vsa ta leta podprla raziskovanje in delovanje onkološkega centra v Avianu. Rak se lahko premaga, pomembno pa je vztrajati in še naprej velikodušno darovati. Družinski prijatelj in redni gost, goriški rojak in onkolog Simon Spazzapan, je letos pripeljal s sabo primarija radioterapevtskega oddelka Giovannija Franchina. Zdravnika sta v pogovoru poudarila, da se je umrljivost zaradi tumorja v zadnjih 40 letih znatno znižala. Pomembno je izvajati preventivo, znati “prisluhniti lastnemu telesu”, se ne bati stopiti do zdravnikov, da bi čim hitreje prišli do diagnoze. Prav tako je pomembno, da strokovnjaki z različnih področij v onkološkem centru sodelujejo in s skupnimi terapijami delajo za isti cilj: to je najboljša pot za doseganje čim boljših rezultatov: “To je prihodnost medicine”. Bistveno je, da so posamezni zdravniki dovolj ponižni in pripravljeni delati ekipno. “Sodelovanje je v zadnjih dveh desetletjih spremenilo onkologijo”. Dr. Franchin je podrobneje obrazložil, kaj je radioterapija in kako delujejo novejše radioterapevtske tehnike, zlasti tista (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
DD

Slike

17.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!