Poziv k solidarnosti in dobrodelnosti

Piše:

SKK / Večer dobrodelnosti za Ukrajino 

Pri Slovenskem kulturnem klubu so v letih pred pandemijo imeli vsakoletni Večer dobrodelnosti. Tudi letos so ga načrtovali, a si niso mogli predstavljati, da bo v taki obliki in da bo prišlo do take tragedije v Ukrajini. Takoj ob napadu na samostojno državo so se odločili, da bodo letošnji Večer dobrodelnosti namenili prav ukrajinskemu narodu in številnim beguncem, ki zapuščajo domove. Na srečanju so prisotni lahko bolje spoznali Ukrajino in njene ljudi, preko opisa njihove kulture in zgodovine ter zgodovinske poti do samostojnosti, in sedanje stanje v Ukrajini. Za vse to so poskrbeli poleg mladih tudi kulturni delavci Lučka Susič, Aleš Maver in Peter Močnik. Poudarek zanimivega, poučnega in prijetnega večera, ki so ga med drugim obogatili nastopi pianista Simona Kravosa in članov ansambla Rental0012, je bil tudi tokrat na dobrodelnosti mladih, saj so ti zbirali sredstva za pomoč ukrajinskim beguncem.

Lučka Peterlin je prisotnim približala literaturo Ukrajincev; predstavila je predvsem znanega Tarasa Ševčenka, pesnika, ki ga lahko primerjamo z našim Francetom Prešernom. Živel je  prav v obdobju Prešerna, ko so se narodi začeli prebujati in postajati bolj narodnozavedni. Ševčenko se je rodil v družini podložnikov, in ko sta mu v rosnih letih umrla oče in mati, je postal hlapec na posestvu. Kmalu pa so opazili, da je odličen slikar. S svojim slikanjem je vzbudil pozornost drugih umetnikov, ki so ga podprli in ga dobesedno odkupili in rešili suženjskega stanja. Začel se je šolati in kmalu se je preusmeril v pesništvo. Za svoja dela se je zgledoval pri ljudskih pesmih. Težave, ki so jih doživljali Ukrajinci, so budile narodnost v njegovih pesmih. Začel se je družiti s člani združenja sv. Cirila in Metoda; ti so bili nekakšni uporniki, ki so protestirali proti socialnim krivicam in se zavzemali za narodnostno osamosvojitev. Ustvarjali so dela, ki so vzbujala v Ukrajincih zavest o samostojnosti, je povedala kulturna delavka. Razkrila je nekaj zanimivosti tudi o sedanji odmevni ukrajinski književnosti, ki je prevedena v marsikateri tuj jezik.

Ukrajinsko zgodovino in pot do samostojnosti je izčrpno opisal zgodovinar Aleš Maver. Čeprav so velik narod, so bili Ukrajinci vedno v senci večjih sosedov, kot npr. Poljakov in Rusov. Prav tako kot Slovenci so tudi Ukrajinci bili večji del zgodovine vključeni v večje državne zveze. Slovenci so imeli veliko stikov predvsem z zahodnimi Ukrajinci. Nekateri naši rojaki, zlasti profesorji in pisatelji, so redno sodelovali z ukrajinskimi univerzami oz. na družbenem področju. Prav tako je bilo podobno medvojno in povojno obdobje (čeprav je bilo ukrajinsko bolj zakomplicirano na politični ravni); podoben je bil tudi pomen nacionalnega gibanja pri osamosvojitvi, ki se je med drugim uresničila dva meseca po slovenski. Ukrajina je velika država, ki ni še znala izkoristiti svojega velikega naravnega bogastva, tudi zaradi težav z oligarhi.

Odvetnik Peter Močnik je prisotnim podal nekaj razmišljanj o sodobnem načinu vojskovanja. Morda bi si mislili, da je to novo tehnološko orožje, a to je skoraj na drugem mestu. Pravo orožje je zdaj namreč predvsem medijsko področje oz. splet in z njim povezana socialna omrežja. Na tem se širijo velika propaganda in številne lažne novice, ki zmedejo ljudi, da ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja, zakaj je vojna, kdo napada koga ipd. Prav tu preti velika nevarnost, zato je treba biti vešči uporabniki spleta, predvsem ko gre za take kočljive teme, ki imajo dolgo in zapleteno zgodovino za sabo, je sklenil Močnik.

Na večeru je bil prisoten tudi Luka Oven, nacionalni koordinator mladih (YoungCaritas) pri Slovenski karitas, ki je publiki predstavil mladinski odsek dobrodelne organizacije in zdajšnje projekte. Cilj teh mladih pri Slovenski karitas je izobrazba mladih na področju karitativnosti in humanitarnosti. O sedanjem stanju v Ukrajini meni, da ne glede, kje je vojna, je treba najprej imeti pred seboj človeka in človekovo dostojanstvo. Vojna nas je tokrat še posebno prizadela, ker je v Evropi, je opozoril Oven. Dejal je tudi, da je pot v Ukrajino res tvegana in da ima Slovenska karitas v Ukrajini tesno sodelavko, s katero so v stalnem stiku in koordinaciji. Prisotne mlade je pozval, naj se zanimajo za dobrodelnost, in jih obdaril z vrečko, na kateri je geslo mladih Eat, sleep, YoungCaritas, repeat (Jej, spi, YoungCaritas, ponovi).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme