Pozdravljena, zemlja

Dvojna predstavitev knjige ameriške Slovenke

V zbirki Zapisi iz zdomstva, ki je pri tržaški Mladiki posvečena spominom in pričevanjem naših ljudi po svetu, je izšla nova knjiga. Napisala jo je ameriška Slovenka Mira Kosem, njen naslov pa je Pozdravljena, zemlja. Uredil jo je Ivo Jevnikar, ki je tudi urednik zbirke. V njej je med devetimi dosedanjimi knjigami to tretja, ki je bila napisana v Združenih državah.

Avtorica se je rodila leta 1939 v Sodražici na Dolenjskem. Pred poroko se je pisala Adamič, po smrti moža Marjana Kosma se je leta 2008 poročila s pisateljem, pesnikom in časnikarjem Pavletom Borštnikom, čigar spomini Moj čas so pred leti izšli ravno tako v zbirki Zapisi iz zdomstva.

Avtorica se je z materjo, dvema sestrama in bratom leta 1955 podala v Cleveland k očetu, ki se je umaknil iz domovine maja 1945. V knjigi je podala spomine na otroštvo, na trpljenje in razdvojenost med vojno ter zapostavljanje po njej. Posebno dragoceni so opisi položaja družin, ki jih je kruti čas za dolgo obdobje ločil. Potem so tu opisi vživljanja v novo okolje in kulturno življenje “ameriške Ljubljane”, ustvarjanja novih družin, obiskov v domovini, na katero je avtorica izjemno navezana. Vso knjigo prevevata veliko domoljubje in upanje v spravo ter lepšo slovensko prihodnost.

Ob izidu knjige je avtorica pripotovala v domovino, tako da je mogla sodelovati pri dveh predstavitvah: 12. septembra v prostorih Študijskega centra za narodno spravo v Ljubljani, 15. septembra pa v Sodražici.

V Ljubljani so spregovorili urednik in avtorica knjige, strokovna sodelavka Študijskega centra Marta Keršič in zgodovinar dr. Jože Možina. Dogodek je z igranjem na citre polepšala Petra Grabrovec.

V Sodražici je bila predstavitev v župnijski cerkvi, saj bi bila dvorana nasproti nje občutno premajhna. Najprej je bila na vrsti sveta maša, namenjena vsem živim in rajnim iz avtoričinega sorodstva, torej iz družin Adamič, Mihelič, Kosem in Borštnik. Darovali so jo župnik Franci Bizjak in trije duhovniki, ki so Miro Kosem spoznali v Clevelandu in bili, kot mnogi obiskovalci iz domovine, deležni njene velike gostoljubnosti in organizatorske spretnosti. To so bili postulator v postopku za beatifikacijo Magdalene Gornik msgr. mag. Franci Petrič, župnik v Begunjah na Gorenjskem, zgodovinar dr. Matjaž Ambrožič in župnik v Trati – Gorenji vasi Marjan Lampret. Samo predstavitev sta uvedla župnik Franci Bizjak in avtoričin bratranec, nekdanji ribniški župan France Mihelič. O knjigi so spregovorili avtorica in urednik, dr. Franci Petrič ter zgodovinar dr. Renato Podbersič. Vmes sta pela vokalna skupina Koral pod vodstvom Braneta Koširja in solistka Petra Stopar. Violino je igrala Ksenija Grom.

Ob bogato obloženih mizah je sledilo druženje s številnimi sorodniki, prijatelji ter znanci od blizu in daleč, ki so želeli avtorici izkazati spoštovanje in priznanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme