Povezani virtualno in realno

Piše: IK

SSG / Abonmajska sezona 2023/2024 v Gorici

V preddverju Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici je bila v sredo, 27. septembra 2023, ob prisotnosti predsednice KCLB Franke Žgavec in predsednika goriškega Kulturnega doma Igorja Komela, tiskovna konferenca Slovenskega stalnega gledališča, na kateri je Danijel Malalan, direktor te pomembne slovenske ustanove, predstavil letošnjo abonmajsko sezono v našem obsoškem mestu. Kot v Trstu se bo njen program vil pod izzivalnim geslom Povezani?, ki se nedvomno navezuje na sodobno brezžično povezanost ljudi, ki kar ne morejo živeti brez pametnih telefončkov in vseh družbenih omrežij, ki jih ponuja današnja tehnologija. Po drugi strani, kot je poudaril Malalan, želi biti geslo sezone iskreno vabilo v gledališče, kjer naj gledalci širijo svoja obzorja in tudi iščejo pristne medčloveške odnose, ki so se v zadnjih letih razvodeneli.

Goriška sezona, ki jo SSG, kot vedno, soorganizira s tukajšnjima kulturnima hramoma, v katerih se bodo izmenično vrstile predstave, bo nekako “tržaško” obarvana, ker sodelujejo pri njej pretežno tržaški režiserji. Eden od njih, Alessandro Marinuzzi, je bil prisoten na konferenci in je izrazil veliko veselje, da bo lahko režiral v SSG in ustvarjal z imenitnimi igralci.

Abonma za Gorico sestavlja šest predstav, ki bodo vsaka na svoj način spregovorile o pomenu skupnosti, ki jo vežejo etnične, jezikovne, ideološke, zemljepisne in druge povezave. Po ustaljeni navadi bosta to ponudbo dopolnjevala dva dogodka, ki ju ponujata Kulturni dom in Kulturni center Lojze Bratuž. Kot je napovedal Igor Komel, ob grenki pripombi, da na letošnjem svetovnem festivalu folklore v Gorici ni bilo nobene slovenske skupine (kljub EPK 2025 pred vrati!), bo Kulturni dom 25. novembra ponudil abonentom na ogled pisan folklorni večer. Akademska folklorna skupina France Marolt bo pod naslovom Oj, Triglav, moj dom, povzetim po znani pesmi, prikazala sklop ljudskih plesov, ki pripadajo bogati plesni dediščini našega naroda. Z glasbenimi in plesnimi motivi iz Koroške, Porabja, Čičarije, Trsta, Gorice, Rezije … obeležuje namreč 75-letnico svojega delovanja.

Kulturni center Lojze Bratuž pa bo 17. decembra ponudil Božični koncert v lastni produkciji, kot se to dogaja že vrsto let. Izoblikovali ga bodo pevci in glasbeniki iz širšega goriškega slovenskega in italijanskega prostora v duhu čezmejnega sodelovanja. Kako bo izoblikovan, pa naj ostane še skrivnost, je dejala predsednica Žgavec.

Goriška gledališka sezona, katere predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, se bo začela v ponedeljek, 30. oktobra 2023, v KCLB z že lansko leto napovedano, a nato odpovedano  predstavo Kakor v nebesih, nastalo po scenariju švedskega režiserja in scenarista Kayja Pollaka za film As it is in heaven. Pod režijo te širokopotezne predstave, koprodukcije Mestnega gledališča Ptuj in Glasbene matice, se podpisuje Samo M. Strelec, pri njej pa sodelujeta priznana glasbenika iz naših logov, skladatelj in dirigent Patrick Qaggiato ter instrumentalistka Matejka Možina. Protagonista, slavnega dirigenta, ki se zaradi bolezni odreče blesteči karieri in se vrne v domači kraj, kjer ga zvabijo v krajevni cerkveni pevski zbor in se zaradi tega nekaj premakne v njem, pa tudi v vaški skupnosti, bo poosebil izvrsten igralec in pianist Jure Ivanušič.

Dne 27. novembra bo v Kulturnem domu “posebna” predstava, še nikdar uprizorjeno delo Grad Giorgia Pressburgerja (Budimpešta, 1937 – 2017, Trst), madžarsko-tržaškega kulturnika, med drugim ustanovitelja festivala Mittelfest in njegovega umetniškega vodjo med letoma l. 1991 in 2003. Pressburger je s svojim ustvarjalnim zagonom ovrednotil ta naš večkulturni prostor. V predstavi, ki jo bo režiral Alessandro Marinuzzi (med igralci bo tudi odlični Alojz Svete, čigar imenitne igralske interpretacije smo že večkrat lahko občudovali), je govor o zatonu življenja, o minljivosti človeka in ostarelega umetnika, po čigar dediščini ima skomine kar nekaj ljudi. V besedilu“dialogi prikazujejo merjenje moči med umetniškim ugledom in finančnim položajem, med telesom in umom”.

Novo leto bo abonente zvabilo v KCLB, v katerem si bodo 22. januarja 2024 ogledali glasbeno-gledališko predstavo, avtorski projekt Lepa Vida Staše Prah. Znana, starodavna “ljudska” tematika, ki je navdihnila marsikaterega avtorja in jo na širšem Goriškem dobro poznamo tudi zaradi “aleksandrink”, žensk in deklet, ki so hodile na delo v daljni Egipt, da bi reševale domačije, je zaživela v sodobnem ključu. Kot koprodukcija Gledališča Koper je premiero na Koprskem že doživela in bila že na marsikaterem festivalu. V septembru je na 4. festivalu Gledališč na razpotju v Nišu prejela nagrado za odrsko glasbo Marjana Nečaka, tudi režiserja te uprizoritve, ki razpira vprašanje o hrepenenju in željah, ki jih “sodobni človek težko uresničuje”.

Na odru KCLB bo 26 februarja 2024 predstava Tujec; po romanu znamenitega pisatelja Alberta Camusa jo je stkal režiser Franko Pero in jo prepredel z aktualnimi vsebinami. Gledališki tekst govori o zadnjih dneh uradnika, ki je po naključju ubil Arabca.

Ko se bo že razbohotila pomlad, 25. in 26. marca 2024, bo v Kulturnem domu dvojna (najprej slovenska, naslednji dan pa italijanska) krstna izvedba monodrame Tako bližji, ki nastaja v koprodukciji z gledališčem La Contrada. Za igralko Laro Komar, ki se je uveljavila tudi v italijanskem svetu televizijskih nadaljevank, jo je napisal in jo bo režiral Luca Quaia. V središču uprizoritve je ženska, ki se med selitvijo v drugo stanovanje spopada s strahom pred drugačnim in drugačnostjo. Njen sosed je namreč tujec. Tematika je glede na trume migrantov, ki prihajajo tudi v naše kraje, izjemno aktualna.

Ob koncu sezone, 22. aprila 2024, se bodo gledalci nasmejali ob ameriški situacijski komediji Prebrisane laži. Avtor Joe DiPietro odgrinja zaveso nad navidezno trdno zakonsko zvezo, v zakulisje katere ni dobro drezati … Predstavo, ki poleg smeha odpira tudi resna vprašanja o etičnih in moralnih načelih posameznika, bo režirala uveljavljena, tudi na Slovenskem dejavna splitska režiserka Nenni Delmestre.

Vpis abonmaja SSG za Gorico je možen pri blagajni goriškega Kulturnega doma (tel. +39 0481 33288, info@kulturnidom.it.), od ponedeljka do petka, od 9. do 13. in od 15. do 18. ure.

Abonenti iz okoliških vasi bodo imeli na voljo brezplačen avtobusni prevoz.

Nekaj izbranih večernih predstav si bodo ogledali tudi višješolci.

Kot lani imajo tudi letos naročniki Primorskega dnevnika in Novega glasa ob nakupu abonmaja popust. Tega bodo deležni tudi, če si bodo šli ogledat gostujoče predstave v tržaški Kulturni dom.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme