Potrebni so takojšnji ukrepi!

Piše: APE

Javno srečanje v Medjevasi

V četrtek, 28. julija 2022, je v Medjevasi potekala tiskovna konferenca, na kateri so se vaščani ter predstavniki drugih vasi sestali in spregovorili o obsežnem požaru, ki je pred dvema tednoma zajel zahodno območje Krasa, ter o nadaljnjih potrebnih korakih.

Srečanje, ki je potekalo v osmici pri Stanotu, je vodil predsednik vaškega Jusa in občinski svetnik Igor Tomasetig. Za mizo so sedeli tudi domačin in vinogradnik Boris Pernarčič, mlada vaščanka in odbornica domačega društva Timava Petra Santinato ter Samo Tomasetig, prav tako član upravnega odbora društva ter tudi član civilne zaščite, ki je aktivno sodeloval pri gašenju požara.

Dva dni pred tiskovno konferenco so se vaščani ob prisotnosti predsednika Kmečke zveze Franca Fabca in predstavnikov sosednjih vasi sestali in analizirali stanje po grozovitem požaru, ki je močno prizadel Medjevas. Veliko zahvalo si zaslužijo vsi prostovoljci, civilna zaščita in gasilci, ki so bili soudeleženi pri postopku gašenja na celotnem območju zahodnega Krasa, je poudaril Tomasetig. Vsi vaščani so v trenutku ogroženja in stiske dokazali veliko povezanost, delavnost in navezanost na zemljo in v mejah mogočega plodno sodelovali v akciji. Ključni so bili posegi helikopterjev in kanaderjev, je še dodal. Vsi ti dogodki morajo danes vzbuditi nujno pozornost na ustrezne ukrepe, za katere so odgovorni organi, ki so pristojni za upravljanje gozdov, železnice in vseh dejavnikov, povezanih s požari. Naša dežela je odgovorna za upravljanje gozdnega premoženja, zaradi tega bi morala na čim boljši način poskrbeti, ukrepati in preprečiti hude požare, je še povedal Tomasetig. Omenjeno je bilo tudi, da je deželni svet zavrnil predlog deželnega svetnika SSk Marka Pisanija za zvišanje postavk za preventivne protipožarne ukrepe, o katerem je bil govor med obravnavo členov rebalansa proračuna. Vlagati je treba v protipožarne sisteme, da ne bo več prišlo do takih naravnih katastrof. Vaščani so besede namenili tudi italijanskim železnicam, naj čim prej ukrepajo in uredijo sisteme za preprečevanje širjenja ognja. Prav tako pa je potrebna sprememba pri upravljanju gozdov, da lahko prebivalci sami poskrbijo za okolje, ki jih obkroža, ne da bi jih zaustavljale birokratske težave.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme