“Potrebna so telesna in duhovna dela usmiljenja”

“Upanje, ki ga imajo ubogi, ne bo nikoli razočaralo” (Ps 9,19). Te besede so aktualne tudi v današnjem času. Izražajo globoko resnico, ki jo vera vtisne predvsem v srca najbolj ubogih: povrnitev upanja, ki je bilo izgubljeno spričo krivic, trpljenja in nestalnosti življenja”. Z besedami papeža Frančiška ob svetovnem dnevu ubogih je Jurij Paljk v Kulturnem centru Lojze Bratuž uvedel večer z naslovom Odrinimo na globoko. Na srečanju so v četrtek, 28. novembra, v tednu Karitas, o dejavnosti Škofijske karitas Koper, gibanju Umetniki za Karitas in dobrodelnosti v goriški Karitas govorili Jožica Ličen, Anamarija Stibilj Šajn, umetnika Azad in Silva Karim ter vikar za Slovence v goriški nadškofiji Karel Bolčina.
Ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen se je vprašala, kako to, da papež, ki je v rimskih sobanah, tako daleč od nas, točno pozna stvari, o katerih govori – “Kolikokrat o stvareh, s katerimi se mi na terenu ukvarjamo, sveti oče spregovori tako, kot da bi sedel med nami. Kristjani mu moramo biti hvaležni, da nas opozarja! … Karitas pomeni ljubezen do bližnjega, saj človek ne živi samo od kruha. Materialna pomoč je potrebna, vendar pogled v oči, pogovor in največkrat poslušanje človeka, ki mu je hudo, so več vredni kot hrana in oblačila. Potrebna so telesna in duhovna dela usmiljenja”. Škofijska karitas Koper ima na ozemlju trinajst centrov Karitas in na dveh lokacijah materinski dom, kamor se ljudje v stiski obračajo za materialno in duhovno podporo. Delujeta tudi Varna hiša in v Novi Gorici svetovalnica Lučka za potrebe mater in družin, v katerih vlada nasilje. V Ajdovščini in Bertokih sta tudi centra za brezdomce. Gospa Ličen je spregovorila tudi o programu Mlade Karitas, ki je na desetih lokacijah in spodbuja mlade srednjih šol, da pomagajo osnovnošolskim otrokom pri učenju – en dijak za enega otroka čez celo šolsko leto. Zelo so zaposleni tudi s projektom Umetniki za Karitas, ki “je oznanjevanje lepote in dobrote”.
Škofov vikar, štandreški župnik Karel Bolčina je govoril o delovanju krajevne Karitas, ki se že od vsega začetka ukvarja s pomočjo na terenu, zlasti z razdeljevanjem hrane in obleke ter z denarno pomočjo. Zelo močno se je delovanje razvilo v obdobju vojne na Balkanu; ko pa se je begunstvo z Balkanov umirilo, so začeli prihajati najprej izseljenci iz Severne Afrike, danes pa imamo nov val beguncev – “to so ljudje, ki izhajajo iz revščine. Najprej jih je treba podučiti o našem načinu življenja, potrebujejo kulturno podporo, ne smemo pa jim vsiljevati navad, ki bi lahko ogrožale njihovo istovetnost”. Pred štirinajstimi dnevi je Karitas odprla nove prostore “za poslušanje” v inštitutu Contavalle v Gorici, poleg tega delujejo trije centri za prenočevanje, ki jih upravljajo laične zadruge v povezavi s Karitas. Karel Bolčina je še posebno poudaril vlogo emporija solidarnosti, trgovine z jestvinami, v kateri ljudje ne kupujejo z denarjem, ampak s točkami na elektronski izkaznici. V dekanijski Karitas v Štandrežu delijo hrano posameznikom in družinam enkrat mesečno, vsako nedeljo pa gospe kuhajo za begunce, ki so v Gorici začasno v pričakovanju na dokumente. V Štandrežu je zelo pomembno tudi zbiranje in delitev oblačil.
Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je povedala, da je likovna kolonija Umetniki za Karitas nastala po zgledu podobnega avstrijska projekta – “V teh letih je bilo narejeno ogromno dela. Tudi mi nismo pričakovali, da bo kolonija postala tako prepoznavna v slovenskem in mednarodnem prostoru. Lahko rečemo, da smo v samem vrhu – iz kolonije znancev in prijateljev smo prerasli v mednarodno likovno kolonijo. Naš projekt spreminjamo v gibanje”. V Galeriji Ars na Travniku bodo razstavo Umetniki za Karitas odprli v petek, 6. decembra, na ogled pa bo do konca decembra.
Umetnik kurdskega rodu, Azad Karim, ki je bil s soprogo Silvo pri projektu soudeležen že od vsega začetka, je v Kurdistanu obiskal center za begunce – “Na te ljudi ne smemo gledati zviška. Vsi smo ljudje, eden drugega moramo čutiti, to je dobrodelnost”. Tudi Silva Karim, Azadova žena, je povedala, “da je kolonija Umetniki za Karitas prerasla v mednarodno gibanje, ki deluje na pogon entuziazma, empatije in ljubezni do bližnjega. … Z Azadom živiva kot (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Kat

Srečanje pod lipami / O dobrodelnosti ob svetovnem dnevu revnih

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme