Potovanje v očarljivi svet kave

Piše: APE

Zanimivo srečanje v Tržaškem pomorskem klubu Sirena

Tržaški pomorski klub Sirena, ki ima svoj sedež na Miramarskem drevoredu, bo naslednje leto praznoval 100-letnico ustanovitve. Pri klubu so se zato odločili, da že letos začnejo nov ciklus zanimivih predavanj; tako so povabili predsednika združenja Caffè Trieste kot tudi samega člana Fabrizia Polojaza, da bi poslušalce popeljal v očarljiv, aromatičen svet kave in kavnih zrn. V četrtek, 9. februarja 2023, so v društvenih prostorih imeli v gosteh podjetnika in soustanovitelja podjetja Primo Aroma, ki si že vrsto let prizadeva, da bi se znanje o kavi okrepilo, tako pri posameznih operaterjih kot med občani mesta Trst. Gosta in prijatelja je na večeru z veseljem sprejel predsednik kluba Igor Filipčič in poudaril, da je tovrstno predavanje odličen začetek in uvod v novo leto ter prihodnje praznovanje.

“Ko pomislimo na besedo kava, lahko mislimo na marsikaj; nekateri pomislimo na napitek, nekateri na zrno, nekateri na kavovec”, je najprej povedal četrtkov gost, ki je poslušalce med večerom uvedel v svet kave, njeno zgodovino, zemljepis, botaniko, logistiko itd. Kavo so odkrili pred približno 3.000 leti v Etiopiji; z njo naj bi se v tistem času hranili člani tam  živečih klanov. Zrno kave, ki vsebuje kofein, je že takrat dajalo moč in imelo neki energetski učinek. V poznejših letih so v tistem predelu Afrike začeli gojiti kavo in jo tudi pražiti. Kultura kave se je razširila v islamskih deželah, kjer je tudi postala pomemben del ekonomskega življenja. S potovanjem raznih evropskih popotnikov po svetu se je kava razširila vsepovsod, predvsem se je usidrala v Benetkah in na Dunaju, večinoma zaradi številnih zgodovinskih dogodkov. Današnje največje proizvajalke rastline kave oz. kavnih zrn so Brazilija, Vietnam, Etiopija, Kolumbija, Perù itd. Največji potrošnik kave so Združene države Amerike. Kavno rastlino lahko ločimo v dve glavni in najpomembnejši vrsti (vseh je približno 200), in sicer Coffea arabica in Coffea canefora (robusta), je pojasnil Fabrizio Polojaz. V zgodovini je bila najbolj razširjena vrsta Coffea arabica, ki je sicer bolj posebna, v zadnjih 150 letih pa so začeli gojiti in uporabljati vrsto Coffeo caneforo, ki je bolj enostavna in čvrsta. Kava je grmičasta rastlina, ki lahko zraste do 10 oz. 12 metrov višine, v plantažah pa jo obrežejo in zato je rastlina visoka približno dva metra in pol. Uspeva pod visokimi drevesi, ki jo varujejo pred soncem. Kavna semena lahko nabiramo na dva načina: prvi se imenuje stripping, to se pravi, da z veje poberejo vsa zrna, drugi pa picking, pri katerem poberejo samo zrela zrna. Na večeru je beseda tekla tudi o združenju Caffè Trieste, ki je nastalo leta 1891 in vključuje vsa podjetja, ki se ukvarjajo s kavo v Trstu. Trst je od nekdaj znan kot mesto kave in bi ga lahko tudi označili kot samo prestolnico kave. V mestu so namreč številne šole, ki se ukvarjajo s preučevanjem kave; številni so tudi laboratoriji, v katerih analizirajo pridelek.

Fabrizio Polojaz je odgovarjal na številna zanimiva vprašanja poslušalcev in obrazložil razne tehnike priprave kave in njene številne skrivnosti. Prijetno in zanimivo srečanje z izvedencem se je za nekatere sklenilo s skodelico odlične tople kave Primo Aroma.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme